Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli akademisyenlerden diş hekimliği hizmetlerine engelsiz erişim: MoDeHe

Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen projeler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Alpöz’ün yürütücülüğündeki “Diş Hekimimi Duyuyorum: Sağır ve İşitme Engelli Bireylerin Diş Hekimliği Hizmetlerine Erişimini Destekleyen Mobil Uygulama” isimli proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında sağır ve işitme engelli bireylerin diş hekimliği hizmetlerine engelsiz erişimini ve diş hekimi ile iletişimini kolaylaştıracak kullanıcı dostu bir mobil uygulama tasarlanacak.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak oluşturduğumuz bilimsel ekosistem neticesinde akademisyenlerimiz geliştirdikleri projelerle TÜBİTAK nezdinde destek almaya devam ediyor. Diş Hekimliği Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Alpöz hocamız ve ekibi multidisipliner çalışma ile engelli bireylerin diş hekimliği hizmetlerine engelsiz erişimini sağlamak için bir mobil uygulama geliştirecek. Toplumsal fayda sağlayacak bu önemli ve anlamlı çalışmaları dolayısıyla proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.

“MoDeHe mobil uygulaması ücretsiz olacak”

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Alpöz, “Mobile Dentist Hearing Application (MoDeHe) adı verilecek olan bu uygulamada işaret dili ve alt yazı destekli videolar ile hastaların hekim ile doğrudan iletişim kurabilmesini hedefliyoruz. Videolarda sağır ve işitme engelli bireylerin, ağız ve diş sağlığına yönelik bilgilendirmeler de yer alacak. MoDeHe mobil uygulaması Türkiye’deki tüm kamu ve özel diş hekimliği hizmeti veren kurumlarda, sağır ve işitme engelli bireylerin kullanımına ücretsiz olarak sunulacak. Diş hekimliği hizmetlerine özel geliştirilecek mobil uygulama, hastane gibi diğer sağlık alanlarında mobil uygulama geliştirilmesi için de öncü olacak” dedi.

Prof. Dr. Esin Alpöz’ün yürütücülüğündeki proje ekibinde; Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Banu Özveri Koyuncu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümünden Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Emine Sezer, Hacettepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümünden Doç. Dr. Ayşen Zeynep Oral, EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı araştırma görevlileri Dt. Oğuzhan Baydar, Dt. Elif Aslan ve Dt. Ali Canberk Ulusoy ve Uzm. Dt. Nezaket Ezgi Özer yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir