Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli bilim insanından bipolar bozuklukta iyileşme literatürüne katkı sağlayacak proje

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) en çok proje üreten ve projesi en çok kabul gören üniversite olan Ege Üniversitesi (EÜ), yeni projelerle başarısını sürdürmeye devam ediyor.

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Doktora Programı Öğrencisi Uzman Hemşire Tuğba Durmuş’un yürütücülüğünü, Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Engin’in danışmanlığını yaptığı “Travelbee’nin İnsan İnsana İlişki Modeli’ne Temellendirilmiş Umut Aşılama Psikoeğitim Programı’nın Bipolar Bozukluk Tanılı Bireylerde İyileşmeye Etkisi” başlıklı proje TÜBİTAK “1002-A Hızlı Destek Modülü Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Prof. Dr. Esra Engin’i ve Uzman Hemşire Tuğba Durmuş’u makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi araştırmacıları tarafından hazırlanan projelerin, akademik çalışmaların TÜBİTAK tarafından destek görmeye devam ettiğini belirtti.

“ İki milyona yakın bipolar bozukluk hastası birey var”

Projenin amacı hakkında bilgi veren Uzm. Hem. Durmuş, “Yürütmekte olduğumuz proje ile ‘Travelbee’nin İnsan İnsana İlişki Modeli’ne Temellendirilmiş Umut Aşılama Psikoeğitim Programı’nın, bipolar bozukluk tanılı bireylerde iyileşmeye olan etkisinin belirlenmesini amaçlıyoruz. Türkiye’de tanı konulan yaklaşık 2 milyon bipolar bozukluk hastası birey bulunuyor. Bipolar bozuklukta iyileşme için ilaç tedavisine ek olarak kullanılan yöntemlerden biri olduğu bilinen psikoeğitimin maliyet etkin ve klinik ortamlara entegre edilebilen bir girişim olmasından yola çıkılarak geliştirilen bu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun görüldü. Aynı adlı doktora tezim de olan bu proje, 1002-A Hızlı Destek Programı’nın kapsamında yer alan doktora tezimin ihtiyaçlarının giderilmesi gerekçesi ile yapılan başvuru kapsamında yer alıyor” dedi.

“Psikiyatri hemşireliği alanında desteklenen ilk doktora tezi”

Projenin güncel literatüre önemli katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Esra Engin, “Proje, klinik anlamda kronik seyirli bir hastalığa biyolojik tedaviyi destekleyici bir müdahale sunması ve var olan bir uygulamaya yenilikçi bir yaklaşım getirecek olmasının özgünlüğünü taşıyor. Proje ayrıca, Türkiye’de psikiyatri hemşireliği alanında TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk doktora tezi olma niteliğine sahip” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir