Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Prof. Dr. Uyanıkgil’den kolon ve rektum kanserlerinin tedavisine yönelik proje

Egeli bilim insanlarının çağın hastalığına yönelik araştırmaları TÜBİTAK’tan destek almaya devam ediyor

Prof. Dr. Uyanıkgil’den kolon ve rektum kanserlerinin tedavisine yönelik proje

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’in yürütücülüğünde, dünyada en sık görülen kanser türlerinden olan kolon ve rektum kanserlerinin tedavisine yönelik hazırlanan proje TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’in yürütücülüğünü yaptığı “Deneysel Kolon Kanseri Modelinde Kapesitabin, İndometazin ve Metformin Kombinasyonunu İçeren Nanopartiküler Sistemlerin Etkinliğinin İncelenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Başarılı bilim insanı Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’i ve proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen projelerin TÜBİTAK tarafından destek görmeye devam ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil, “Kolorektal kanser dünya genelinde en çok teşhis konulan kanser türüdür. Kanser tedavisi sırasında görülen yan etkiler ve hastaların tedaviye verdikleri cevaplar tedavinin başarısını etkilemektedir. Konvansiyonel tedavide gözlenen olumsuzlukları ortadan kaldırmak ya da en aza indirgemek, hücresel düzeylere taşınmayı artırmak, ilaçların dolaşımdaki konsantrasyonunu artırmak, salım kinetiklerini optimize etmek, ilaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özeliklerini değiştirmek, düşük ya da yüksek dozlarda etkin ve güvenli tedavi sağlamak ve en önemlisi de vücudun diğer bölgelerinde istenmeyen herhangi bir etkiye neden olmadan hedef bölgede istenilen düzeyde terapötik yanıt elde etmek için kontrollü salım sistemleri hedeflenmektedir” dedi.

Projenin konusu ve amacıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil, “Projenin konusu; anti-kanser etkinlikleri bilinen kapesitabin, antiinflamatuvar bir ilaç olan indometazin ve antidiyabetik bir ilaç olan metformin kombinasyonun hem in vitro koşullarda hem de deneysel kolon kanseri oluşturulmuş hayvan modelinde enterik kapsül hazırlanarak bu ilaçların etkinliğinin incelenmesidir. Yürütülmekte olan projede etkin maddeleri içeren formülasyonlar geliştirilmiş olup hücre kültürü çalışmaları devam etmektedir. Proje kapsamında amacımız rutin tedavide uygulanan kapesitabin etkin maddesinin istenmeyen yan etkilerini azaltmak ve biyoyararlanımını arttırmak için folik asitle fonksiyonelleştirilmiş mezoporlu silika nanopartiküller sentezleyip, hedeflendirilmiş bu nanopartiküllerin in vitro ve in vivo koşullarda anti-kanser etkinliği indometazin ve metformin içeren niozom formülasyonları kombine olarak incelemektir” diye konuştu.

Multidisipliner proje ekibi

Yürütücülüğünü Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’in yaptığı projede Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri; Prof. Dr. Mustafa Emrah Kılınç, Doç. Dr. Derya İlem Özdemir, Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yiğit Uyanıkgil, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Timur Köse, Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenay Şanlıer, araştırmacı olarak Uzm. Dr. Canberk Tomruk, bursiyer olarak ise Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı/ Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalı doktora öğrencileri Emine Esin Çalışkan ve Yalçın Çelik Aydın görev alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir