Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesi, tematik laboratuvar altyapısı ile bölgeye hizmet veriyor

Türk Yükseköğretiminin son dönemdeki yükselen markası

Ege Üniversitesi, tematik laboratuvar altyapısı ile bölgeye hizmet veriyor

Türk Yükseköğretiminin son dönemdeki yükselen markası olan Ege Üniversitesi, tematik laboratuvar altyapısı ile hem eğitim öğretim ve araştırma geliştirmeye hem de iş dünyasına nitelikli katkı sunuyor.

Bünyesinde ulusal ve uluslararası standartlarda sağlıktan temel bilimlere, spor bilimlerinden mühendislik disiplinlerine 900’ün üzerinde laboratuvar bulunan Ege Üniversitesi, bu altyapısı ile bir yandan kurum içi ve kurum dışı bilimsel çalışmalara ev sahipliği yaparken bir yandan da özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşlarının test ve analizlerine yönelik hizmet veriyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Eğitim ve öğretimde kalitesi tescilli, öğrenci odaklı,  uluslararası tanınır tam akredite bir araştırma üniversitesi olan Ege Üniversitesi, tam donanımlı tematik laboratuvarları ve nitelikli akademisyenleriyle başta adını aldığı bölge olmak üzere ülkemiz bilimine, sanayisine önemli katkı sunuyor. Laboratuvarımız, test sonuçlarının kalitesi, analiz yelpazesi, akredite olması, ulusal ve uluslararası standartlara uygun güvenilir yapısıyla bilime ve sektöre can suyu oluyor. Hepimiz biliyoruz ki bir yükseköğretim kurumunda iyi bir laboratuvar ve araştırma altyapısı olmadan özgün araştırma yapmak mümkün değildir. Bu felsefe ile göreve başladığımız ilk günden itibaren hem altyapımızı yenileyerek güçlendirdik hem de mevcut laboratuvarlara ilaveten günün koşullarına uygun yeni laboratuvarları hizmete açtık. Laboratuvarlarımızı bilimsel araştırma yapmak isteyen lisans ve lisansüstü öğrenciler ile akademisyenlerin ortak araştırma geliştirme ve bilim üretme noktası haline getirdik. Sahip olduğumuz araştırma olanaklarını ve altyapıyı ayrıca paydaşların erişimine açtık.  Üniversite-sanayi iş birliğine önem vererek, iş dünyasının talep ettiği analiz, test ve ölçümleri Ege Üniversitesi güvenilirliğiyle ilgili sektörlerin kullanımına sunduk ve bu tür hizmetleri daha yoğun bir şekilde vermeye devam ediyoruz” dedi.

“Laboratuvarlar, araştırmanın ve eğitimin mutfağıdır”

Modern laboratuvarlarda güçlü bilimsel çalışmalara da imza atıldığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Laboratuvarlar, eğitimin mutfağıdır. Teorik bilgilerin uygulamaya dönüştüğü, deneylerin, gözlemlerin gerçekleştirildiği laboratuvarlar, kuşkusuz ki öğrencilerin eğitim hayatını zenginleştirir. Bunun bilincinde olarak biz de sürekli laboratuvar altyapımızı güncelliyoruz. Var olan laboratuvarları son teknolojilerle desteklerken aynı zamanda yeni laboratuvarları üniversitemize kazandırmaya devam ediyoruz. Öğrencilerimiz, bu laboratuvarda hocalarıyla birlikte çalışıyor, onlarla ortak projeler üretiyorlar. Kamuoyuyla paylaşılan; TÜBİTAK tarafından açılan 2209A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında üniversitemizin yaptığı 264 başvurunun 209’u kabul gördü ve en çok projesi kabul gören üçüncü üniversite olduk. 2209B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında ise 37 başvurumuzdan 27’si desteklenmeye uygun bulunurken bu programda da ikinci sıraya yerleştik” diye konuştu.

“Bilimsel gücümüzü gençlerimiz için seferber etmeyi sürdüreceğiz”

Ege Üniversitesinin akredite olan programlar bakımından Türkiye’nin öncü üniversiteleri arasında yer aldığını, laboratuvarlarının önemli bir bölümünün hem ulusal hem de uluslararası akreditasyon veren kurum ve kuruluşların değerlendirmelerinde başarılı bulunarak kalitesinin tescillendiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam akredite araştırma üniversitesi olarak, bilimi öncüleyen bakış açısı,  tescillenen kaliteli eğitimi ile ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak adlandırdığımız Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesine önemli katkı sağlamaya devam edeceğiz. Tüm bilimsel gücümüzü aydınlık geleceğimiz olan gençlerimiz için,  üniversitemiz için,  bölgemiz için, ülkemiz için seferber etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Tematik akredite laboratuvar altyapısı

Ege Üniversitesi bünyesinde, İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma  Uygulama Merkezi (ARGEFAR), Akaryakıt Petrol Analiz Laboratuvarı (EGEPAL), Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM),

Halk sağlığının korunması amacıyla birçok ürün grubuna yönelik analizler yapan Mikrobiyolojik Analiz Laboratuvarı (EGEMİKAL) akredite laboratuvarlar olarak hizmet veriyor.  Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE MATAL) bünyesinde; Mekanik ve Termal Analiz Laboratuvarı, Biyolojik Analiz ve Hücre Kültürü Laboratuvarı, Görüntüleme ve İç Yapı Analiz Laboratuvarı, Kromatografi ve Spektroskopi Laboratuvarı ile Türkiye’de, güneş enerjisi başta olmak üzere yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında ilk ve tek akademik birim olan Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü (EÜ–GEE); Malzeme Araştırma, Temiz Oda, Nanoteknoloji Laboratuvarları, Fotokimya laboratuvarları ve Isı Pompası, Laminasyon, Metoroloji Ünitesi, Güneş-termal,  Biyokömür, Hibrit Sistem Kontrol Ünitesi birimleriyle hem kurum içi hem de paydaşların talepleri doğrultusunda kurum dışı çeşitli analiz hizmetleri veriyor. Ayrıca, Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik Tesisleri ve Topraklama Bahçesi Laboratuvarları,  Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAYMER) ‘Görüntüleme Laboratuvarı’, ‘Biyokimya Araştırma Laboratuvarı’, ‘Su Ürünleri Araştırma Laboratuvarı’ tematik olarak hem eğitim öğretimde hem de sektörün taleplerine cevap veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir