Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EGE-PAL, akaryakıt kaçakçılığının önlenmesine bilimsel destek veriyor

Ege Üniversitesi markasının güvenirliği ve Türk Standartları Enstitüsünün belirlediği kriterler çerçevesinde uluslararası kalite standartlarında akaryakıt ürünleri analizleri yapan Ege Üniversitesi Akaryakıt- Petrol Analiz Laboratuvarı (EGE-PAL) hem kamu kurumlarına hem de özel sektöre yönelik hizmet vermeye devam ediyor.  Ege Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde yer alan EGE- PAL, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile hizmet sözleşmesi imzaladı. EGE PAL Müdürü Prof. Dr. Nur Aksuner,  “Ülkemizde akaryakıt kaçakçılığı mücadele edilmesi gereken önemli bir sorundur. Laboratuvarımız, bu mücadelede önemli bir rol üstlenmiştir” dedi.

EGE- PAL laboratuvarının kaçakçılığın önlenmesindeki rolünü anlatan Prof. Dr. Aksuner, “Akaryakıtın petrol piyasasına yasal yollardan girip girmediğinin tespit edilmesinde, kaçak ve standart dışı ürün satışının önlenmesinde, laboratuvarımız etkin görev alıyor. Laboratuvarımızda EPDK ve savcılık kanalı ile getirilen numunelerin analizleri yapılıyor. Akaryakıt kalitesini belirleyen teknik özellikler ve kaçak akaryakıtın tespitinde kritik öneme sahip marker analizi gerçekleştirmektedir. Ulusal marker, yurt içinde piyasaya yasal olarak sokulan akaryakıt ürünlerini belirlemek amacıyla kullanılan bir işarettir. TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsünün(TÜBİTAK UME) geliştirdiği ölçüm sistemi ile EGE-PAL laboratuvarında karşılıklı ölçümler alınarak sonuçlandırılmaktadır” diye konuştu.

Akredite bir laboratuvar

Prof. Dr.Nur Aksuner, “Müşteri memnuniyetinin laboratuvarımızın çalışma esaslarında en önemli yerde tutmaktayız. Bu nedenle, analizlerimizi olabildiğince hızlı, güvenilir ve TSE standartlarına uygun yapmaktayız. Laboratuvarımız 2010 yılından bu yana ‘TS EN ISO/IEC 17025’ standardı kapsamında akreditasyona sahip bir laboratuvardır, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) yenileme denetimimiz 2022 Eylül ayında başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır. 2022 yılında 7621 parametrenin analizini gerçekleştiren EGE-PAL, ülkemizde üniversiteler arasında EPDK ile çalışan ve en fazla akreditasyon kapsamına sahip iki laboratuvardan biridir, Ege Bölgesinde ise bu özelliklere sahip tek laboratuvar olarak yerini korumaktadır” dedi.

EGE-PAL Laboratuvarı, kaçak akaryakıtın belirlenmesinin yanı sıra; fueloil, benzin, motorin türlerinin kalite değerlendirilmesi, içeriği bilinmeyen karışımlı akaryakıt numunelerinin içeriğinin belirlenmesi amacıyla EPDK dışı müşterilere de hizmet veriyor. EGE-PAL laboratuvarı analiz talebinde bulunmak isteyenler  https://egepal.ege.edu.tr/ web adresi üzerinden analiz taleplerini gerçekleştirebilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir