Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Doç. Dr. Çekiç, “Depremin ardından pek çok afetzede işitme ve denge sorunu yaşıyor”

EÜ’de “Deprem Bölgesinde İşitme ve Denge Sorunları: Türkiye OKSUD Deprem Koordinasyon Süreçleri” konuşuldu

Doç. Dr. Çekiç, “Depremin ardından pek çok afetzede işitme ve denge sorunu yaşıyor”

 Yağmur Onurlubaş

Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü tarafından çevrimiçi olarak deprem bölgesinde yaşanan denge ve işitme kayıplarına dikkat çekmek amacıyla “Deprem Bölgesinde İşitme ve Denge Sorunları: Türkiye OKSUD Deprem Koordinasyon Süreçleri” etkinliği düzenlendi.

Moderatörlüğünü Engelsiz Ege Birim Koordinatörü ve Odyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin üstlendiği etkinliğe konuşmacı olarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Derneği (OKSUD) Genel Sekreteri Doç. Dr. Şule Çekiç katıldı.

Konuşmasına OKSUD ile ilgili bilgiler vererek başlayan Doç. Dr. Şule Çekiç, “1995 yılında kurulmuş ve odyologların buluşturulduğu derneğimizle benim tanışmam 2006 yılında oldu. Derneği tanıdıkça aktif rol aldım ve şu anda bu derneğin bir üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Odyoloji, bir sağlık birimidir. Sağlık alanında yer alan her mesleğin bir derneği var. Bizim derneğimize üye olmadan da orada görevli olabilirsiniz. Topluma yararlı pek çok faaliyet yürütüyoruz” dedi.

“Depremin ardından işitme ve denge sorunları ikinci plana atıldı”

Deprem bölgesinde yaşanan işitme ve denge sorunlarının ikinci plana atıldığını söyleyen Çekiç, “Deprem sonrasında işitme engeli olan bireyler, işitme cihazlarının yanlarında olmaması ya da kaybetmeleri sebebiyle hayati önem arz eden sesleri duyamadılar. Bölgede birçok kişinin depremden sonra denge bozukluğu ve baş dönmesi sorunu ortaya çıktı. Afetin olduğu andan itibaren mesleğimizin bilinci ile bölgedeki işitme sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımız için tek yürek olduk. Depremden iki gün sonra üyelerimiz tarafından daha önce geliştirilmiş olan dijital platform uygulaması, depremden etkilenen vatandaşlarımızın kullanımına sunuldu. Derneğimiz aracılığı ile işitme sağlığı noktaları için konteynerler alındı ve dört noktaya kuruldu. Gönüllü odyologlara ulaşmak için çağrı yapıldı. Koordinasyon ekibimiz genişletildi. Yenidoğan işitme taraması yapılmaya başlandı. Bölgede kullanılacak değerlendirme formları oluşturuldu. Temel cihazlar kuruldu ve gönüllülerimiz çalışmaya başladı. Gönüllülere yönelik psikolojik ilk yardım eğitimleri verildi. İşitme cihazları, piller, kablolar ve gerekli alet edevatlar bölgeye ulaştırıldı” diye konuştu.

Sunumun ardından Doç. Dr. Şule Çekiç, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir