Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Tersine bilim göçü ile EÜ’ye gelen Dr. Yalçın’dan önemli proje

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları 2232-B Uluslararası Genç Araştırmacı Destek Programı kapsamında tersine beyin göçü ile Avustralya’dan Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümüne gelen Dr. Dilek Yalçın, çalışmalarına başladı. Dr. Yalçın’ın yürütücülüğünce gerçekleşen “Doğal Bileşik Kütüphanelerinin Antiviral Özellikleri Açısından Taranması, Makine Öğrenmesi Yoluyla Tahminsel Modellerin Oluşturulması ve Bu Bileşiklerin Polimerik İlaç Taşıyıcı Sistemler İle Entegrasyonu” projesi ile bilgisayar destekli modeller aracılığıyla konvensiyonel olarak birtakım darboğazları ve zorlu adımları bulunan ilaç keşif araştırmalarının hızlı, etkin ve kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç, öğretim görevlisi Prof. Dr. Oğuz Bayraktar ve Dr. Dilek Yalçın’ı makamında ağırladı. Gerçekleştirilen projeden ötürü Dr. Yalçın’ı tebrik eden Prof. Dr. Budak, “Tersine beyin göçü ile yurt dışında nitelikli çalışmalar gerçekleştiren Türk akademisyenlerini ülkemize kazandırmaya devam ediyoruz. Dr. Dilek Yalçın hocamız da Avustralya’dan üniversitemiz Biyomühendislik Bölümüne katılarak çalışmalarına başladı. Gerçekleştirdiği proje, ülkemizin 11. Kalkınma Planına da katkı sağlayacak nitelikte. Proje ekibini tebrik ediyorum diye konuştu.

“Ülkemizin rekabetçi pozisyonunu korumasını amaçlıyoruz”

Proje ile ilgili bilgiler veren Dr. Dilek Yalçın, “Bu araştırma projesinde, temel olarak doğal bileşik kütüphaneleri antiviral/anti-SARS-CoV-2 özellikleri açısından makine öğrenmesi destekli modellerle kapsamlı şekilde incelenecek ve ilaç olarak kullanımı uygun bulunan adayların polimerik ilaç taşıyıcı sistemlerle entegrasyonu sağlanacak. Yüksek derecede disiplinler arası yaklaşımlar içeren projenin ana hedeflerinden biri, bilgisayar destekli modeller aracılığıyla konvensiyonel olarak birtakım darboğazları ve zorlu adımları bulunan ilaç keşif araştırmalarının hızlı, etkin ve kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Aynı zamanda, ilaç taşıyıcı sistemler alanındaki son gelişmeler ışığında, ilaç yükleme oranı optimize edilmiş, sürdürülebilir ve hedeflenebilir salım özellikleri gösteren ve biyoyararlanımı yüksek polimer bazlı taşıyıcı sistemler geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bulguları ve çıktıları ile ülkemizin 11. Kalkınma Planı’nda öncelikli alan olarak listelenen ‘Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi’, ‘Biyoteknoloji ve Nanoteknoloji’ alanlarına ileri düzeyde katkı sağlayacak olan bu proje ile ülkemizin kimya, malzeme bilimi, tıp ve eczacılık gibi alanlardaki küresel rekabetçi pozisyonunu koruması ve daha yüksek basamaklara çıkarabilmesi hedefleniyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir