Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Hayırsever Aynur Güzel Tunçsiper’den EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne kitap ve tablo bağışı

*Prof. Dr. Macit, “Çok yönlü ve araştırmacı bir kimliğe sahip olan Abdulhadi Güzel’in zengin kitap ve tarihî belge arşivi bir ömürlük kültür birikimini adeta gözler önüne sermektedir. Güzel’in yaklaşık 3 bin kitaba sahip olan kütüphanesi sosyal bilimlerin birçok şubesinden eşsiz eseri bünyesinde bulunduruyor”dedi.

Hilal Duman

İzmirli hayırsever Aynur Güzel Tunçsiper,  Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne kitap ve tablo bağışında bulundu. Hayırsever Tunçsiper, babası merhum Abdulhadi Güzel’in vefatından sonra kitaplarını ve tablolarını Ege Üniversitesine bağışladı.

Kitapları ve tabloları teslim alan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, kitapların önemli bir kaynak oluşturduğunu ve öğrenciler için oldukça faydalı eserler içerdiğini ifade etti. Bağışçı Aynur Güzel Tunçsiper ise, kitapları Ege Üniversitesi’ne bağışlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Prof. Dr. Macit, “Geçtiğimiz ay vefat eden Abdulhadi Güzel, cumhuriyetin yetiştirdiği değerli diplomatlardan biri olarak Bağdat, Trablusgarp, Şam, Filistin gibi bölgelerde devlet hizmetinde bulunmuş değerli bir şahsiyettir. Çok yönlü ve araştırmacı bir kimliğe sahip olan Abdulhadi Güzel’in zengin kitap ve tarihî belge arşivi bir ömürlük kültür birikimini adeta gözler önüne sermektedir. Güzel’in yaklaşık 3 bin kitaba sahip olan kütüphanesi sosyal bilimlerin birçok şubesinden eşsiz eseri bünyesinde bulunduruyor. Türkoloji, tarih ve edebiyata özel bir ilgisinin olduğu anlaşılan Güzel’in kütüphanesinde günümüzde baskısı bulunmayan çok sayıda eseri görmek mümkündür. Abdulhadi Güzel’in iyi derecede Arapça ve İngilizce bilmesi kütüphanesinde bu dillerde eserlerin ve sözlüklerin bulunmasına neden olmuştur. Bağışlar arasında Atatürk başta olmak üzere Türk siyasi ve kültür tarihinin önemli değerlerinin yansıtıldığı değerli tablo ve işlemeler de bulunmaktadır” dedi.

“Türk Dünyası Araştırmaları Enstitü Kütüphanesi referans merkezi”

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitü kütüphanesinin özellikle yakın dönemde yenilenen ve genişleyen fiziki imkânlarına dikkati çeken Prof. Dr. Nadim Macit, “Sadece İzmir’in değil ülkemizin en önemli Türkoloji merkezlerinden biri olan enstitümüzün gelişimi noktasında bu kitap ve tablo bağışının ön hazırlıkları, planlaması ve uygulaması önemli bir çalışma olmuştur. Maddi ve manevi bakından oldukça büyük olan bu bağış, kütüphanemizin gelişime sağladığı katkı yanında kültür ve akademi çevrelerinde Enstitümüze duyulan güveni de ortaya koymaktadır” dedi. Prof. Dr. Macit aynı zamanda, Enstitü yönetiminin ikili görüşmeler ve geniş irtibat ağı ile benzer nitelikte koleksiyonları üniversitemize kazandırma noktasındaki faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.

 “Gelecek nesillere kaynak ve rehber olmasını arzuluyoruz”

Tunçsiper babasının kitaplarının, günlüklerinin ve tablolarının gelecek nesillere kaynak ve rehber olmasını, öğrencilere katkıda bulunmayı istediklerini ifade ederek “Babam kız çocuklarının okumasını çok isterdi. Köyde eğitim verirken, ahırdan bozma bir okul varmış, onların fotoğrafları var. Okul açılıyor, öğrenciler geliyor. Babam bakıyor ki bir tane bile kız öğrenci yok. Muhtara soruyor: ‘Kızlar nerede?’ Kızlar o zamanlar ya işte, ya evde ya da tarlada çalışıyor. Babam bu duruma çok kızıyor ve okulu kapattım diyor. Sonra köydeki bütün evlerin kapısını çalıyor. Okul çağına gelmiş bütün kızların okuması gerektiğini söylüyor. Hepsini yarın okulda görmek istediğini yoksa okulu açmayacağını söylüyor. Sonra kızların okula başlamasına vesile oluyor. Hatta o dağlık köyünde ilk izci grubunu, güreş takımını kuruyor” diye konuştu.

Çok sayıda kitap, tarihî obje ve tablonun tespiti, tasnifi ve nakliyesi sırasında, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Alimcan İnayet ve Doç. Dr. Atıf Akgün, Türk Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Abdullah Temizkan, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Üstün, Dr. Öğr. Üyesi M. Fatih Sansar ile çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi görev aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir