Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesi öğrencisi Siğnem Uçar’ın projesine birincilik ödülü

Birleşmiş Milletlerin desteklediği JCI’nın İstanbul şubesi tarafından düzenlenen Türkiye Farkındalık ödülleri sahiplerini buldu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencisi Siğnem Uçar, Junior Chamber International (JCI) tarafından “Türkiye Farkındalık Ödülleri” galasında “13. Hedef İklim Eylemi (Climate Action)” kapsamındaki proje ve çalışmalarıyla 1’incilik ödülünün sahibi oldu. Siğnem Uçar’ın “Yeşeren Şişe” projesi “En İnovatif Ürün ve Yılın En İyi Şirketi Ödülleri” kategorisinde Türkiye birincisi oldu. Projesi ile Avrupa’nın en büyük girişimcilik festivallerinden olan Gen-E’ ye de katılma hakkı kazanan Siğnem Uçar, Göktuğ Erçek ve Adasu Güllü, Türkiye’yi temsil ederek burada Future First Ödülünün sahibi oldu.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uygun çalışmaları ödüllendirmek için düzenlenen Türkiye Farkındalık Ödülleri kapsamında 1’incilik ödülü alan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencisi Siğnem Uçar’ı makamında ağırlayarak tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünyanın ve insanlığın geleceğini tehdit eden iklim değişikliğinin başlıca sebeplerini insan kaynaklı faaliyetler oluşturmaktadır. Sürdürülebilir bir atmosfer için iklim değişikliği ile mücadele edilmelidir. Su ve gıda başta olmak üzere pek çok alanda sıkıntılıların artarak devam edeceği öngörülmektedir. Bu kapsamda Ege Üniversitesi olarak bünyemizdeki akademik birimlerle önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bu konuda öğrencisinden öğretim üyesine önemli bilimsel projelere ev sahipliği yapıyoruz. İklim değişikliğinin önlenmesine yönelik araştırmalarımızı artırarak toplumsal bilincin aşılanmasına yönelik farkındalık faaliyetleri de düzenliyoruz. Sivil toplum, kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği ile hareket ediyoruz. Junior Chamber International  tarafından ‘Türkiye Farkındalık Ödülleri’ galasında ‘13. Hedef İklim Eylemi’ kapsamındaki proje ve çalışmalarıyla birincilik ödülü alan Fen Fakültesi öğrencimiz Siğnem Uçar’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“Ulusal ve uluslararası ödüllü proje”

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencisi Siğnem Uçar, “Uluslararası bir sivil toplum kuruluşu tarafından yürütülen ‘Girişimcilik Programı’nda, arkadaşlarım Göktuğ Erçek ve Adasu Güllü ile kurduğumuz Lorax gençlik şirketiyle beraber ‘Yeşeren Şişe’ projesiyle 250 şirket arasından ‘En İnovatif Ürün ve Yılın En İyi Şirketi Ödülleri’ kategorisinde Türkiye birincisi olduk. Böylelikle de Avrupa’nın en büyük girişimcilik festivali olan Gen-E’de ülkemizi temsil ederek Future First Ödülünü aldık ve BNY Newyork Mellon Bankasından giriş yatırımı aldık.  Öncesinde de Ata Holding ile çalışma fırsatı yakaladık ve Ata Holding Tarafından ‘En İyi İş Yönetimi’ ödülünü aldık. Şuanda ise projemizde ilerliyor ve öğrendiklerimizi aktarabildiğimiz konferanslara ya da projelere davet ediliyoruz” diye konuştu.

“Dünya biz çalıştıkça güzelleşecek”

Projenin detayları ile ilgili veren Uçar, “Projemizin çıkış noktası küresel ısınma ve sebepleri. Öncelikle plastik atıkların üzerine gitmemiz gerektiğini düşündük ve çalışmaya koyulduk. Birçok deneme yaptık; biyoplastik hammaddelerle çalıştık. En sonunda yeşerebilen doğa dostu şişemizi ürettik. Yeşeren şişemizin yaklaşık yüzde 70’i kâğıttan oluşuyor. Doğada kaybolması üç ay sürüyor. Buna ek olarak tohumları sayesinde şişemizin yeşermesini sağlıyoruz. Bu şişeyi toprağa gömdüğünüzde üç ay içerisinde çözünürken, birkaç hafta içerisinde de üzerinde bulunan tohumlar toprakla temas ettikçe yeşermeye başlıyor. Bu fikrimizin seri üretim kısmı için arkadaşlarımızla heyecanla çalışıyor ve ilerliyoruz. Sonrasındaysa SOCAR şirketinin düzenlediği yarışmaya katıldık ve orada da kurduğumuz ekiple denizlerdeki kimyasal ve fiziksel atıkları temizleyen bir makine yaptık. Bu makine ile en iyi 2. girişim ödülü alarak SOCAR’ın girişimcilik kampına katıldık. İZKA ve İZQ tarafından yürütülen su ideathonuna katılıp denizlerde ve karada küresel ısınmayı azaltamaya yönelik projemizle ikincilik ödülü aldık. Yine okulumdan arkadaşlarım olan Göktuğ Erçek ve Adasu Güllü arkadaşlarımla beraber yapay yağmur ekosistemi adlı bir proje düzenleyip STOCKHOLM Junior Water Prize’a katıldık. Sonrasında uluslararası geçerliliği olan ESP The International Entreprenueril Skills Pass sınavını başarıyla geçerek sertifikalar kazandım ve Kanada West Üniversitesinin düzenlediği Global Business World konferansına katılım sağladık. Ege Üniversitesindeki hocalarımızın ve Rektörümüzün desteğiyle çok daha iyi yerlere gelebileceğimizi ve dünyanın gelişimi içinde daha da fazla katkıda bulunabileceğimizi biliyoruz. Çünkü bize sunulan geniş network ve fırsatlarla daha fazla etkinliklere katılabiliyoruz. Danışman hocalarımız bizimle oldukça çok ilgileniyor ve yardımcı oluyorlar. Dünya biz çalıştıkça güzelleşecek ve tüm bu kötülükler geride kalacak diye düşünüyorum. Çünkü hiç kimse umursamazsa hiçbir şey daha iyi olmayacak” dedi.

“Girişimcilik maraton koşusuna benziyor”

Takımın diğer üyesi Göktuğ Erçek ise “Girişimcilik maraton koşusuna benziyor. Önünüzde uzun ve oldukça engebeli bir yol var, siz de tempolu bir şekilde koşan bir atletsiniz. Zorlukları aşmanız için her şeyi planlı bir şekilde sürdürmeniz gerekiyor.  Asla pes etmemelisiniz. Girişiminizin başarılı olup olmayacağını da bilemezsiniz. Ancak başarısızlıktan da öğrenilecek şeyler oluyor. İşin bir de inovasyon tarafı var. Sonuç olarak para kazandıran bir ürün veya hizmet ortaya çıkarmalısınız ki yatırımcı bulabilin. Bunu sağlayan şey de bizce inovasyon ve motivasyon” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir