Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

İzmir’de, Sağlık İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi iş birliğinde   ‘ağız-diş sağlığı’ seferberliği

EÜ ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü

Üniversitesi topluma katkı misyonu kapsamında bilimi toplumun bütün katmanlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Ege Üniversitesi Senato Salonunda yapılan imza törenine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş, EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Ersin katıldı.  Protokolü, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş ile birlikte imzalayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, iki kurum arasında imzalanan iş birliği protokolünün hayırlı olması temennisinde bulundu.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Günümüzde üniversiteler, kendi içinde oluşturduğu bilgi ve birikim ile toplumun dönüşmesine ve gelişmesine imkân tanıyan önemli bir unsur haline gelmiştir. Toplumun değişim ve dönüşümünde biz üniversitelere ciddi sorumluluklar düşmektedir. Bizler de Ege Üniversitesi olarak bu sorumluluğunun bilinciyle üniversitemizde ürettiğimiz bilimsel bilgiyi, iş birliği içerisinde farklı kurum ve kuruluşlara aktarmak için azami gayret gösteriyoruz. Toplumsal işlevi oldukça yüksek olan bu iş birliği protokolü kapsamında; engelli çocuklar, aileleri ve eğitmenlerini ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.  Yine protokol kapsamında; ağız diş sağlığı merkezlerinde görevli olan diş hekimlerine onkoloji hastalarının ağız bakımları konusunda eğitici bilgiler vereceğiz. Toplum sağlığına ciddi katkılar sunacak bu değerli protokolün,  hayırlı olmasını diliyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

 “EÜ’nün birikiminden her zaman istifade ediyoruz”

İzmir Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, “Üniversitelerimizin pandemi sürecinde her alanda iş birliklerini gördük. İzmir’de, bizlerin üçüncü basamak sağlık kuruluşları olarak adlandırdığımız birçok eğitim ve araştırma hastanesi bulunuyor. Ancak, özellikle Ege Üniversitesinin tecrübelerinden her zaman istifade etmemiz gerekiyor. Hocalarımızın tecrübeleri bize her alanda katkı sunuyor. İnşallah bu iş birliklerini daha da artırarak sürdüreceğiz. Bizlerin onların sıkıntılarını gidererek, onların da bizlere desteğini sunarak bu süreci ortak olarak yürütmeyi temenni ediyoruz. Diş Hekimliği Fakültesi hocaları protokol için bizlere başvurduğunda bu teklifi seve seve kabul ettik. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Ege Üniversitesi İle İzmir İl Sağlık Müdürlüğü arasında yapılan “Engelli Çocukların Ailelerinin Ağız-Diş Bakımları Hakkında Bilgilendirilmeleri;  Özel Eğitim Veren Öğretmenlerin Ağız-Diş Bakımı Konusunda Bilgilendirilmeleri; Dental Travma Olgularında İlk Müdahale Eğitimi; Ağız-Diş Sağlığı Hastaneleri ve Merkezlerinde Çalışan Diş Hekimlerinin Onkoloji Hastalarının Ağız Bakımları Hakkındaki Bilgilerinin Güncellenmesi” konularını kapsamayan dört farklı protokol ile sosyal sorumluluk projeleri yürütülüp, eğitim ve seminerler düzenlenecek.

“Engelli çocukların aileleri bilgilendirilecek”

Engelli çocuğu olan aileler, çocukların tıbbi bakımlarından eğitimlerine kadar pek çok konuda sorunla karşılaştıklarını ifade eden Prof. Dr. Nazan Ersin, “Aileler engelli çocuklarının bakım ve sağlık sorunları ile ilgilendiklerinden zaman zaman kendi sağlıklarını ihmal ediyorlar. Ayrıca, çocukların kullandıkları ilaçlar, tedaviler ya da günlük temel diş temizliği yapmadaki zorluklar, aksaklıklara bağlı olarak da ağız ve diş sağlığı olumsuz yönde etkilenebiliyor. Engelli çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar başlayıp çok ileri seviyeye ulaştığında, ailelerin diş hekimine başvurduğu görülüyor. Günlük ağız bakımının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgilendirilme ve uygulama son derece önemli bir konu. Bu iş birliği ile Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim üyeleri yürütücülüğünde, Engelsiz Ege Birim Koordinatörlüğü ile birlikte engelli çocuk ailelerine yönelik; ağız-diş sağlığının önemi, günlük ağız-diş bakımı, ağız-diş sağlığı için doğru beslenme ve düzenli diş hekimi kontrolüne gitmenin önemi konularında eğitimler verilecek” dedi.

“Özel eğitim veren öğretmenlere ağız-diş bakımı semineri”

Prof. Dr. Nazan Ersin, “Özel eğitim öğretmenlerinin, ağız ve diş sağlığı ve bakımı hakkında bilgilendirilmeleri ve öğretmenlerin aileleri diş hekimine yönlendirmeleri büyük önem taşıyor. Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim üyeleri yürütücülüğü ve danışmanlığında, Engelsiz Ege Birim Koordinatörlüğü ile birlikte engelli çocukların eğitiminden sorumlu özel eğitim öğretmenlerinin ağız-diş sağlığı konusunda bilgilendirilmeleri sağlanacak. Düzenli diş hekimi kontrolüne gitmenin önemi ve özel eğitim öğretmenlerinin engelli çocukların ailelerini diş hekimine yönlendirmeleri konularında eğitici seminerler düzenlenecek” diye konuştu.

 “Dental Travma Olgularında İlk Müdahale Eğitimi”

Dental travma olgularında ilk müdahale eğitimi de vereceklerini vurgulayan Prof. Dr. Ersin, “Bu çalışmanın amacı, dental travma sonrası hastaların 24 saat 7 gün hizmet veren sağlık kurumlarına yönlendirilmesinin kolaylaştırılması ve bu kurumlarda etkin bir ilk müdahalenin sağlanması, kayıtların tutulmasını ve hasta sevk zincirinin oluşturulmasını içeriyor” dedi.

“Diş Hekimlerinin onkoloji hastalarının ağız bakımları hakkındaki bilgileri güncellenecek”

Prof. Dr. Ersin, “Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapötik ilaçlar ve baş boyun kanserlerinin tedavisinde uygulanan radyasyonun hızlı hücre yenilenme döngüsüne sahip oral mukoza – oral kavitede oluşturduğu yan etkiler hastanın yaşam süresi ve kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu yan etkilerin önlenmesi ve şiddetinin azaltılmasında ağız sağlığının temin edilmesi büyük önem taşımakta dolayısıyla bu konuda diş hekimlerine önemli görevler düşüyor.  Diş Hekimlerine, Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Öğretim üyelerinin yürütücülüğü ve danışmanlığında, kanser tedavisi gören hastalarda gözlenebilecek yan etkiler hakkında,  tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında uygulanması önerilen ağız bakım protokolleri konularında eğitici seminerler verilecek” diye konuştu.

Faklı konuları kapsayan dört alana yönelik iş birlikleri kapsamında pek çok sosyal sorumluk projesi de yürütülecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir