Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’de “Kamu Binalarının Çevresel Etkilerini Azaltmak için Enerji Etkin Yenilenmesi” Semineri

Miray Ezgi Çeren-Çağla Çoban-Ahmad Firas Majawaz

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından “Kamu Binalarının Çevresel Etkilerini Azaltmak için Enerji Etkin Yenilenmesi” konulu seminer gerçekleştirildi. ÇEVMER Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal, EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Koray Ülgen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Semineri, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı lisansüstü öğrencisi İdil Boyacıoğlu verdi.

Sera gazlarının salınımının iklim değişikliğine sebebiyet verdiğine dikkat çeken İdil Boyacıoğlu, “2020 yılı verilerine göre Türkiye’deki toplam sera gazı emisyonlarında eş değer karbon olarak en büyük pay yüzde 70 ile bina emisyonlarından kaynaklanmaktadır. Enerji verimliliğinin buradaki payı çok büyük. Evlerde, sadece eğlence amaçlı kullanılan elektrik yüzde 20 civarındadır. Bu durum çok büyük bir karbondioksit emisyonuna ve iklim değişikliğine de sebep olan önemli etkenlerden. Binaların bu kadar yüksek emisyon sağlaması ve bunun enerjiye bağlı olduğunu gördükten sonra kamu binalarının enerji verimliliği emisyonların düşürülmesi gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.

“Kamu binalarında yenilenebilir enerji sistemleri kurulmalı”

Binaların yenilenmesinin önemli olduğunu ve teknolojiye uyum sağlaması gerektiğini söyleyen Boyacıoğlu, “Kamu binalarında yenilenebilir enerji sistemleri kurulmalı.  Kömürden, doğal gaza geçişlerin yanı sıra binaların duvar, çatı ve zemin yalıtımlarında da iyileştirmeler yapılmalıdır. Böylece karbondioksit emisyonu düşecektir. Enerji tüketiminin düşürülmesi konusunda ise ısı köprüsü enerji kaybına çok sebebiyet vermekte, buna dair iyileştirmeler yapılmalı, binaların sürekli olarak değil belirli optimizasyonlar yaparak ısıtılmaları sağlanmalıdır. Isı geri kazanım cihazları kullanmak bizim enerji tasarrufu yapmamızı sağlayacak sistemlerdir. Mimari tasarımlarla gelen ve yenilenen ışıklandırma sistemlerinde de optimizasyonlar sağlanarak enerji tüketimi düşürülebilir” diye konuştu.

Ayrıca İdil Boyacıoğlu, enerji verimliliği ile dışa bağımlılığın azaldığını ve kamu bütçesine kar sağlandığını ifade etti. Seminer sonunda Boyacıoğlu, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir