Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesi ‘15 Temmuz’ için tek yürek oldu

15 Temmuz şehitleri Ege’de anıldı

Ege Üniversitesi ‘15 Temmuz’ için tek yürek oldu

Ege Üniversitesinde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde tek vücut olan akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler 15 Temmuz şehitlerini andı. Ege Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde yapılan törende konuşan Rektör Budak, “Üniversiteler olarak çok önemli sorumluluklarımız bulunuyor. Ege Üniversitesi olarak, bu konulardaki sorumluluklarımızı ayrıcalıklı bir yerde konumlandırıyoruz. Kampüsümüzde oluşturduğumuz 15 Temmuz Demokrasi Anıtı ve Şehitleri Hatıra Korusu; 15 Temmuz ruhunun, kampüsümüzdeki en önemli sembolü. Milletimizin verdiği mücadeleyi,  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üstün liderliğini ve dik duruşunu,  şehitlerimizi ve gazilerimizi asla unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda “Türkiye Aşkına” teması ile gerçekleştirilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı kapsamında Ege Üniversitesinde bir dizi etkinlik düzenlendi. EÜ 15 Temmuz Şehitleri Anıtı önünde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, şehitler adına Kuran-ı Kerim okundu. Açılış konuşmalarının ardından tüm üniversite personelinin katılımıyla gerçekleştirilen “Milli Birlik ve Beraberlik Yürüyüşü” ile devam eden program kapsamında düzenlenen panel, sergi, sempozyumlar ile hem 15 Temmuz şehitleri anıldı hem de günün anlam ve önemi anlatıldı.

“Milletimiz, demokrasiye sahip çıkma kararlığını dünyaya gösterdi”

Törenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “15 Temmuz Demokrasi Zaferi’nin 6. yıl dönümünde, devletimiz ve milletimizin bekası için hiç tereddüt etmeden canlarını feda eden 251 demokrasi şehidimizi rahmet ve minnetle; kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum. Türk milletinin tarihi bağımsızlık uğruna gerçekleştirilmiş şanlı mücadelelerle doludur. Tarih boyunca bağımsızlığından asla taviz vermeyen aziz milletimiz,  aynı vakur duruşunu 15 Temmuz gecesi de göstermiş, vatan ve bayrak sevgisini tüm dünyaya haykırarak adeta bir kahramanlık destanı daha yazmıştır. Milli birliğimizi bozmak ve demokrasimizi ortadan kaldırmak isteyen hain terör örgütü FETÖ/PDY tarafından milletimizin iradesine kast edilen 15 Temmuz 2016 tarihinde, tarihimizin en karanlık gecelerinden biri yaşanmıştır. Ancak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla harekete geçen aziz milletimiz, iradesine ve demokrasine kast eden hainlere geçit vermemiş; meydanlara inerek namluların, tankların, helikopterlerin ve uçakların karşısına dikilerek bu talihsiz ve menfur girişimi hezimete uğratmıştır. Günler süren demokrasi nöbetleriyle milletimiz, demokrasine sahip çıkma kararlığını tüm dünyaya göstererek hain darbecilere geçit vermemiştir. Milletimizin gücünün, tarih sayfalarına altın harflerle yazıldığı o gece, mukaddes değerlerimize saldırıldığı takdirde milyonların gözünü kırpmadan canını feda edeceği tüm hainler tarafından bir kez daha anlaşılmıştır” dedi.

“Millet olarak kederi ve gururu aynı anda yaşadık”

15 Temmuz’un milletin, istiklaline ve istikbaline bağlılığının en büyük göstergelerinden birisi olduğunu, millet olarak kederi ve gururu aynı anda yaşadıklarını vurgulayan Rektör Budak,  “Bir yandan Türk milletinin vatanı, bayrağı ve demokrasisine bağlılığını eşi benzeri görülmemiş bir mücadeleyle ortaya koymasının gururunu paylaşırken bir yandan da 251 vatandaşımızı kaybetmenin ve 2196 vatandaşımızın yaralanmasının acısını yüreklerimizde hissettik. Şüphesiz ki bu tarihi gecenin en önemli sonuçlarından biri de genç kuşaklarımıza, tıpkı kurtuluş mücadelesinde olduğu gibi Türk milletinin tek yürek olduğu takdirde hem iç hem dış tehditler karşısında çok daha güçlü olacağının ve her türlü saldırıyı bertaraf edebileceğinin bir kez daha gösterilmesi olmuştur. Yarınlarımızı, vatanımızı, toprağımızı ve değerlerimizi emanet edeceğimiz gelecek kuşakların; bu milli irade ve bilincin farkında olması, şanlı tarihimize yön veren zaferlerin ardındaki ruhu yaşatması gerekmektedir” diye konuştu.

“15 Temmuz ruhunu kampüsümüzde yaşatıyoruz, yaşatacağız”

Üniversitelere önemli sorumluluklar düştüğünü ifade eden Rektör Budak, “Bu noktada üniversiteler olarak çok önemli sorumluluklarımız bulunuyor. Bizler de Ege Üniversitesi olarak, bu konulardaki sorumluluklarımızı ayrıcalıklı bir yerde konumlandırıyoruz. Milletimizin demokrasi uğruna kararlı bir mücadele sergilediği o gecenin anısına kampüsümüzde oluşturduğumuz 15 Temmuz Demokrasi Anıtı ve 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Korusu; 15 Temmuz ruhunun, kampüsümüzdeki en önemli sembolüdür. 15 Temmuz gecesini, milletimizin devletin bekası uğruna verdiği mücadeleyi,  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üstün liderliğini ve dik duruşunu,  demokrasi uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi, gazilerimizi asla unutmayacağız, unutturmayacağız!  Bugün burada bizlerle birlikte olarak 15 Temmuz’un yarattığı mücadele ruhuna sahip çıkan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

  “Milli Birlik ve Beraberlik Yürüyüşü ve 15 Temmuz Paneli” yapıldı

Konuşmaların ardından tüm üniversite personelinin katılımıyla  “Milli Birlik ve Beraberlik Yürüyüşü” yapıldı.

EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde, Moderatörlüğünü EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit’in yaptığı,   Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Himmet Konur ve Dr. Abdülkadir Palabıyık’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Teo-Politik Tahriften Seküler Uyduluğa: 15 Temmuz Paneli” düzenlendi. Panel öncesi, Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEMM) tarafından hazırlanan 15 Temmuz konulu film gösterildi.  Program kapsamında; EÜ Edebiyat Fakültesinin hazırladığı “15 Temmuz Demokrasi Şehitlerini Anma Sergisi”  MÖTBE’de açıldı. Ayrıca şehitler anısına lokma hayrı yapıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir