Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EGE-TOTEM ile Fransa Ulusal Tohum Test Merkezi arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı

EÜ Tohum Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden uluslararası iş birliklerinde önemli adımlar

EGE-TOTEM ile Fransa Ulusal Tohum Test Merkezi arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı

 Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda çalışmalarına devam eden EGE-TOTEM ile Fransa Ulusal Tohum Test Merkezi (GEVES) arasında araştırma geliştirme, eğitim, proje,  bilimsel ve kültürel etkinlik konularını kapsayan iş birliği protokolü imzalandı.

Türkiye’deki ilk  ve tek tohum merkezi olan ve uluslararası akreditasyona sahip Ege Üniversitesi Tohum Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE-TOTEM), uluslararası arenada da adından söz ettiriyor. EGE-TOTEM ve Fransa Ulusal Tohum Test Merkezi (GEVES) arasında uluslararası proje, çalışma, kongre ve ziyaret gibi konuları kapsayan iş birliği protokolü imzalandı. Ayrıca EGE- TOTEM, “The Asia and Pasific Seed Association (APSA)” oluşumunda yer alan Asya ve Pasifik ülkelerinde örnek alma ve referans merkezi olarak uluslararası alanda görev alacak.

EGE-TOTEM Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan’ı makamında ağırlayan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yapılan uluslararası iş birliklerinden oldukça memnuniyet duyduğunu ifade etti. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türkiye’deki ilk ve tek tohum merkezi olan ve uluslararası akreditasyona sahip EGE-TOTEM, uluslararası arenada yaptığı nitelikli çalışmalar ile önemli iş birliklerine imza atıyor. Ülkemizde ve uluslararası alanda tohum sektörüne önemli düzeyde hizmet eden EGE- TOTEM,  Fransa Ulusal Tohum Test Merkezi (GEVES) ile imzaladığı iş birliği protokolü kapsamında önemli projeler üretecek. Yine APSA oluşumunda yer alarak Asya ve Pasifik ülkelerinde örnek alma ve referans merkezi olarak da çalışmalar yürütecek. Üniversitemizin uluslararasılaşma misyonunu katkı sunan Doç. Dr. İsmail Can Paylan hocamız ve merkez çalışanlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

“NASA ve TÜBİTAK ile çeşitli proje ve işbirlikleri yapılacak”

Merkezin çalışmaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Paylan, “ GEVES, APSA, Avrupa Birliği, Valencia Üniversitesi, Helsinki Üniversitesi, Özbekistan Namangan Teknoloji Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve TÜRKTOB  ile uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli iş birlikleri içerisinde olan EGE-TOTEM uluslararası akreditasyona sahip; tohum hastalık analizleri, çimlendirme testleri, moleküler düzeyde hastalık dayanıklılık testleri ve genetik safiyet testleri gibi analizleri yapabilen Avrupa’daki sayılı merkezlerden biri konumundadır. Merkez olarak tohum dezenfeksiyonu, tohum gen deposu oluşturulması, ata ve yerel tohumların ve genetik mirasın korunması, down sendromlu çocuklar ile ‘Tohumdan Sofraya’ gibi çeşitli alanlarda Avrupa Birliği, TÜBİTAK ve Bakanlık projeleri çalışmaları yürütüyoruz.  EGE-TOTEM  olarak 2022-2024 yıllarında Türkiye Uzay Çalışmaları kapsamında NASA ve TÜBİTAK ile işbirliği içinde ‘Farklı Ortam ve Koşullarda Tohumların Yaşam Özellikleri’ ve Uluslararası ICARDA organizasyonu ile ‘Kurak Bölgelerde ve İklim Değişikliğinde Tarımın Sürdürülebilirliği’ alanında  çeşitli proje ve işbirlikleri geliştireceğiz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir