Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Rektör Budak, “Kadrosunun yarısından fazlası kadın olan bir üniversiteyiz”

Rektör Budak’tan Egeli bilim kadınlarına teşekkür plaketi

Rektör Budak, “Kadrosunun yarısından fazlası kadın olan bir üniversiteyiz”

Ege Üniversitesinde Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla “Bilim Kadınları Buluşması” programı gerçekleştirildi. Türkiye’nin saygın kurum ve kuruluşlarından ödül alan ve bilimsel ekosistemin gelişmesine katkı sağlayan Egeli bilim kadınlarına düzenlenen törenle plaket verildi. Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar- MÖTBE Kültür Merkezinde yapılan törene EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemil Gürgün, Prof. Dr. Hakan Atılgan, Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Senato üyeleri ve akademisyenler katıldı. Törende,  EÜ Bayındır Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi kapsamında yetiştirdikleri bin 800 saksılı çiçek üniversite çalışanlarına dağıtıldı.

Törende konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Başarılarıyla üniversitemizin gurur kaynağı olan çok değerli bilim kadınlarımızla bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum.  Tarih boyunca kadınların imza attığı bilimsel çalışma ve buluşlar, insanlığın ilerlemesine çok ciddi katkılar sağlamıştır. Günümüzde bilimin ulaştığı ileri seviyeyi, bu sayede medeniyetlerin ve dünyanın kavuştuğu refahı büyük ölçüde bilim kadınlarına borçluyuz” dedi.

“Kadınların eğitim ve araştırma faaliyetlerine katılımını teşvik ediyoruz”

Toplumsal değişimin öncüleri olan üniversitelere çok önemli görevler düştüğünü ifade eden Rektör Budak, “Toplumsal hayatın her aşamasında olduğu gibi bilim alanında da kadınların eşit temsili, tüm kadınlarımızın en temel hakkıdır.  Bugün hala bu tür konuları tartışıyor olmanın bile çok büyük bir kayıp olduğuna inanıyorum. İnsanlık olarak, bu denli temelsiz bir ayrımcı yaklaşımın çoktan önüne geçmiş olmalıydık. Bu noktada toplumsal değişimin öncüleri olan biz üniversitelere çok önemli görevler düşüyor. Bizler geleceğe, yalnızca yetiştirdiğimiz rol model bireylerle değil; ürettiğimiz değerler ve uygulamalarımızla da yön veriyoruz. Bu anlamda önce bulunduğumuz bölgeye sonra ülkemize, en sonunda ise tüm dünyaya karşı ciddi sorumluluklar taşıyoruz. Kadınların eğitim ve araştırma faaliyetlerine katılımını teşvik etmek, bu konuda örnek teşkil eden uygulamalara imza atmak için daha çok çaba sarf etmeliyiz” diye konuştu.

“Kadın araştırmacılarımız önemli başarılara imza atıyor”

Ege Üniversitesinin 67 yıllık köklü tecrübelerinin inşasında, ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği saygın konumun arkasında bilim kadınlarının olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Bizler, kadrosunun yarısından fazlası kadın olan bir üniversite olarak gücümüzün büyük bir kısmını kadın çalışanlarımızdan alıyoruz. Özellikle bilim kadınlarımızın ve bilim kadını adaylarımızın imza attığı tüm başarılarına, heyecanlarına ve gururlarına ortak oluyoruz. Bugün bilim kadınlarımız, üniversitemizin en temel hedeflerinden ikisi olan Araştırma Üniversitesi ve Kurumsal Tam akreditasyon hedeflerimizi gerçekleştirmemizde çok önemli bir paya sahipler, kendilerine hepinizin huzurunda bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Kadın araştırmacılarımızın bugüne dek imza attığı başarılar ve üniversitemize sağladığı katkılarla ne kadar övünsek azdır. Bizler bu bilinçle, kadınların ve kız çocuklarının bilime ve hayatın diğer tüm alanlarına tam ve eşit koşullarda katılımını sağlamak için tüm imkânlarımızla hep en ön sıralarda yer alacağız. İnsanlığa ve bilimin gelişmesine katkı sağlayan tüm bilim kadınlarına yürekten teşekkürlerimi sunuyor; siz değerli akademisyenlerimizin ve kıymetli öğrencilerimizin Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nü kutluyorum” dedi.   

Tören kapsamında Sağlık, Sosyal ve Fen bilimleri alanlarında en çok TÜBİTAK, Avrupa Birliği, YÖK ve TÜBA projesi yapan, en çok patent tescili alan ve en çok ulusal yayını bulunan bilim kadınları kategorilerinde ödüller verildi. Toplamda 110 bilim kadını Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın elinden ödülünü aldı. Ayrıca törende Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Dr. Serap Nargaz ve ekibi mini bir konser verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir