Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Dezenfektan ve antiseptik ürünlerin analizini yapan tek devlet üniversitesi laboratuvarı: EGEMİKAL

Cansu Şalambar- Efe Sekitmez- Halil Çoban

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı (EGEMİKAL), akredite analiz yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Sahip olduğu üretim potansiyelinin uluslararası düzeyde katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesini sağlayan EGEMİKAL, toplum sağlığının ve gıda güvenliğinin korunmasına destek sağlayacak olan analiz hizmetleri sunuyor. Dezenfektanlar ve antiseptikler ile ilgili biyosidal ürünlerin analizini yapan tek devlet üniversitesi laboratuvarı özelliğiyle öne çıkarken; akreditasyon sonrası yeni çalışmalarıyla gelişimini sürdürüyor.

EGEMİKAL Müdürü Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Güven Özdemir, “Laboratuvarımız, ülkemizin sahip olduğu üretim potansiyelinin uluslararası düzeyde katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesini sağlama noktasında önemli görev üstleniyor. Toplum sağlığının korunmasında mikrobiyolojik kalite kontrol hizmetlerinin en yüksek standartlarda sunulmasını sağlıyor. Ayrıca anılan süreçler içinde üreticilerin karşılaşacağı sorunlara proje temelli çözümler üretilmesine öncülük ediyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Güven Özdemir, akreditasyondan faaliyetlerinden sonra çalışmaların tescillendiğini ve uluslararası bir geçerlilik kazandığını söyledi. Laboratuvarın Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, “Biyosidal ürünler, yani öldürücü maddelerin analizinde bazı parametrelerde akredite olduk. Bu akreditasyon neticesinde bu tip ürünlerin Ar-Ge çalışmalarında da bulunmaya başladık. Analizlerde kullandığımız cihazların kalibrasyonu, laboratuvarda çalışan insanların operatör eğitimi gibi konular denetimden geçiyor. Sonuç olarak, bu denetimler yaptığımız işlerin uluslararası tanınırlığı anlamına geliyor. Dolayısıyla birçok firma bizden aldığı raporlarla ihracat yapmaya başladı. Devlet laboratuvarları içerisinde tek akredite olan biziz. Pandemi döneminde de en önemli şey dezenfektandı. Devlet nezdinde bu konuda çalışma yapan tek laboratuvar yine biz olduk” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir