Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli akademisyenin iki ayrı ulusal patenti tescillendi

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin başarılı akademisyeni Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan ve ekibi, genetik hastalıkların tanısına yönelik biyosensörleri hedefleyen TÜBİTAK proje çıktılarını bilim dünyasına kazandırmaya devam ediyor. Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan’ın proje yürütücüsü, Dr. Öğretim Üyesi Ece Ekşin’in ise doktora bursiyeri olduğu, TÜBİTAK-1001 projesi çıktısı olan “Yeni Nesil Nükleik Asitler ile Tek Nokta Mutasyon Tayinine Yönelik Bir Yöntem” ve “Yeni Nesil Nükleik Asitler İle Tek Nokta Mutasyon Tayinine Yönelik Empedimetrik Bir Yöntem” başlıklı iki patent başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan ve ekibini tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Araştırma Üniversitesi olarak, ürettiğimiz TÜBİTAK-1001 proje çıktılarının patente dönüşmesi son derece önem arz ediyor. Üniversitemiz, hem eğitim hem de Ar-Ge faaliyetlerinde kalitesi tescillenmiş bir kurumdur. Türkiye Patent Raporunun verilerine göre patent tescilleme oranı en yüksek üniversitelerden biriyiz. Hocalarımızın patent başvurularının tescillenmesi, üniversitemizin kalitesini görünür kılıyor. Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan hocamızı ve ekibini topluma fayda sağlayan projeler ürettikleri için tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

2 ulusal patent, 4 uluslararası SCI yayın çıktısı

Çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan, “Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından incelemeli ve 20 yıl süreyle korumalı olarak verilen patentlerimiz, fermuar (zip) nükleik asitler (ZNA) olarak adlandırılan yeni nesil nükleik asitlere dayalı elektrokimyasal ZNA biyosensörlerinin geliştirilmesi ve tek nokta mutasyonu tayinine yönelik uygulamaları ile ilgilidir. 2 ulusal patent ve 4 adet uluslararası SCI-yayın çıktısına sahip TÜBİTAK-1001 projemizde, yeni nesil nükleik asitlerden biri olan ‘fermuar (zip) nükleik asitler (ZNA)’ kullanarak tek nokta mutasyonun elektrokimyasal tayininde, karbon nanomalzemelere dayalı tekli ve çoklu ölçüm sistemlerinin uygulanabilirliği gösterilmiştir. Venöz tromboembolizm (VTE) ile başlayan, akciğere giden damarların tıkanması ve kalp krizi gibi ölümcül sağlık problemleriyle sonuçlanabilen kalıtımsal bir hastalık olan Faktör V Leiden (FV Leiden) tek nokta mutasyonu, projemizde model olarak seçilmiştir. Özellikle FV Leiden mutasyonu ve tek nokta mutasyonunundaki olası diğer farklılıkların, geliştirdiğimiz ZNA biyosensörleri ile elektrokimyasal tayininde duyarlı, seçimli ve güvenilir sonuçlar elde edilmiştir. ZNA oligonükleotitlerinin nükleik asit hibridizasyonunda kullanımı ve yöntemlerin kullan-at biyosensör sistemlerine entegrasyonu TÜBİTAK-1001 projemiz kapsamında başarıyla gerçekleştirilmiş olup, ayrıca elde edilen proje çıktıları söz konusu iki ulusal patente konu olmuştur” diye konuştu.

Q1’de yer alan 3 uluslararası makale

Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan, “İlgili proje çıktısı olarak ayrıca Web of Science: Clarivate-Journal Citation Reports sıralamasında Q1’de yer alan ve etki değerleri 6.55 ile 7.46 arasında değişen 3 uluslararası makale ve Q2’de yer alan 1 uluslararası makale olmak üzere toplamda 4 uluslararası makale Science Citation Index’te (SCI) taranan dergilerde (Sensors And Actuators B-Chemical (Q1) 7.46; Analytica Chimica Acta (Q1) 6.55; International Journal Of Biological Macromolecules (Q1) 6.95 ve Materials (Q2) 3.62) yayınlanmıştır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir