Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Meslek Yüksekokulundan  “Uluslararası Karma Sergi’’

“Canlar Can-ı Yunus”

Çağla Çoban-Seren Karaşahin-Kemal Diri

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Sanat Galerinde  “Canlar Can-ı Yunus Uluslararası Karma Sergi’’ sanatseverlerle buluştu.  Pandemiden sonra ilk kez yüz yüze düzenlenen sergide, 11’i uluslararası olmak üzere 36 sanatçının 87 parça eseri sergilendi. Küratörlüğünü Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Seramik ve Cam Tasarımı Programı öğretim görevlisi Beril Sümer’in yaptığı koleksiyonda; hat, minyatür, tezhip, çini bezeme, keçe ve ebru çalışmalarının yanı sıra, geleneksel savaş sanatları olan ok, yay, zıhgır, kılıç ve bıçak ustalarının eserleri de yer aldı. Açılışını, Öğretim Görevlisi Beril Sümer, EÜ Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Emre Ercan ve EÜ Ege Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Kemal Köseoğlu’nun yaptığı sergiye yoğun ilgi gösterildi.

Koleksiyon hakkında bilgiler veren Öğretim Görevlisi Beril Sümer, “UNESCO, Yunus Emre’nin 700. ölüm yıldönümü sebebiyle 2021 yılını ‘Yunus Emre Yılı’ ilan etti. Bu sebeple Yunus Emre’nin adını verdiğimiz sergide, Geleneksel Türk Sanatları ve Türk Savaş Sanatları temalarını kullandık. Çeşitli üniversitelerden hocalarımızın katkılarıyla gerçekleşen sergideki tüm eserler el yapımı. Aynı zamanda serginin savaş sanatlarıyla ilgili eserleri Çekmergen Geleneksel Okçuluk Kulübü tarafından bir araya getirildi. Hammadde olarak çini çamuru, murakka, deri, boynuz, doğal ahşap ve hayvansal malzemeler kullanıldı” dedi.

Savaş sanatlarında kullanılan ekipmanların özelliklerinden bahseden Çekmergen Geleneksel Okçuluk Kulübü eğitmeni İbrahim Can Reis, “Geleneksel savaş sanatlarında kullanılan ekipmanları üretiyoruz. Bu ekipmanlarla da okçuluk sporunu yapmaya çalışıyoruz. Kullanılan ürünler tamamen doğal. Ağaçlar, manda boynuzları ve hayvan kemikleri kullanıyoruz. Bu ürünlerle atalarımızın da yaptığı şekilde bu sporu yapmaya ve yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Sergi açılışında konuşan EÜ Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Emre Ercan,  serginin oluşmasında emeği geçen herkesi tebrik etti. Öğr. Gör. Beril Sümer ise eserler hakında katılımcılara bilgiler verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir