Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Naneci, “Gelişen dijital teknolojiler habercilik pratiklerini etkiledi”

DHA muhabiri Naneci, genç iletişimcilerle deneyimlerini paylaştı

Naneci, “Gelişen dijital teknolojiler habercilik pratiklerini etkiledi”

Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunlarından Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri Eda Ebru Naneci ‘Kariyer Söyleşileri’ kapsamında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri ile Doç. Dr. Şadiye Deniz moderatörlüğünde bir araya geldi.

İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte haberciliğin dijitalleşmesi hakkında konuşan Naneci, mesleki deneyimleri ve sektörün işleyişi hakkında öğrencilere bilgi verdi. Dijital teknolojilerin gelişmesiyle habercilik pratiklerinin de etkilediğini belirten Naneci, “Elektronik posta, bloglar, sosyal paylaşım siteleri gibi internet mecraları haber üretme aşamasında gazetecilerin temel araçları haline geldi. Öte yandan yeni dönemle birlikte görsellik ön plana çıktı. Haber ajansları başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş dijitalleşme sürecine hızla adapte olmaya çalışıyor. Ancak internet ortamında yalan haber, abartılı başlık ve görsel kullanımları söz konusu olabiliyor. Bu noktada internet ortamında elde edilen bilgiyi teyit etmek büyük önem taşıyor” dedi.

“İzmir, yerel basın anlamında güçlü bir şehir”

Medya sektöründe çalışmak isteyen öğrencilere önerilerde bulunan Naneci, “Eğer bu mesleği yapmak istiyorsanız, mezun olmayı beklememenizi öneririm. İşinize ayırdığınız zaman ve emek size mutlaka olumlu dönüyor. Kurumların muhabir alımında en büyük beklentisi haber ve bu sektörde haber kaynağını oluşturan kişiler her zaman bir adım önde oluyor. Bunu aşmanın yolu herhangi bir kurumun kapısını öğrenciyken çalmaktan geçiyor. Mesleği öğrenmek için verdiğiniz emeği kendinize yatırım olarak görmelisiniz. İzmir diğer şehirlere bakıldığında yerel basın anlamında güçlü bir şehir. İzmir’de kalacak arkadaşlarımızın bu avantajı değerlendirmesini tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

“Gazetecilik kolay bir meslek değil”

Ajansta sadece yazılı haberlerin değil görüntülü haberlerinde servis edildiğini belirten Naneci, “Gazetecilik kolay bir meslek değil. Heyecanlı ve hareketli yönü genellikle ağır basıyor. Herhangi bir iş gibi düşünmemek gerekiyor. Yoğun çalışma koşullarında haber üretimi sağlamak zorundasınız. Üniversitede aldığınız eğitimi sahada deneyimlemek çok farklı. Sektör giderek daralsa da yeni mecralar ortaya çıkıyor” dedi.  Naneci, pratik bilgilerle ajans haberciliğini anlatarak sahada karşılaştıkları ilginç da olayları aktardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir