Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Başdenetçi Malkoç, EÜ’de akademisyen ve öğrencilerle bir araya geldi

Kamu Başdenetçisi Malkoç, EÜ’de “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” konulu konferans verdi

 Başdenetçi Malkoç, EÜ’de akademisyen ve öğrencilerle bir araya geldi

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen  “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” konulu konferansta konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç,  Kamu Denetçiliği Kurumunun herkesin çok kolay ulaşacağı, derdini çok rahat anlatacağı bir kurum olduğunu ifade ederek, kuruluşunun üzerinden az bir zaman geçmesine rağmen tavsiye kararlarına uyma oranının yüzde 80’e çıkardığını söyledi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise “Ombudsmanlık kurumumuzun, hukukun üstünlüğüne, kamu yönetiminin şeffaflığına, insan haklarının gelişmesine sağladığı katkıların son derece önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesinde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un katılımı ile “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” konulu konferans gerçekleştirildi. Fen Fakültesi Konferans Salonunda yapılan sempozyuma Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra EÜ Üst Yönetimi,  EÜ Senato Üyeleri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.  Konferans öncesi Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’u makamında ağırlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, son dönemde üniversitede hayata geçirilen projeler ile ilgili bilgi verdi. Rektörlük makamındaki görüşmenin ardından Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

“Bütün kurumların varlık sebebi insana hizmettir”

Konuşmasına, Kamu Denetçiliği Kurumu ile ilgili bilgi vererek başlayan Başdenetçi Malkoç, “Ombudsmanlık kurumunun iki yönü var. İdarenin eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını insan haklarına dayalı adalet ve hakkaniyet içeresinde hukuki yönden denetleme, bir yönüyle de denetim kurumu. Diğer yönüyle bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir insan hakları kurumu. İdari kurumlar; bakanlıklar, belediyeler, üniversiteler, eğitim ve sağlık kurumları, ulaşım gibi pek çok kurum ile vatandaşın arasında çıkan sorunlarda, sıkıntılarda mahkemeye gitmeden dostane çözüm araya bir kurum. Bu anlamda halkın avukatıyız. Diğer bir yönüyle de idareye verdiğimiz tavsiye kararları ile yol göstererek destek oluyor, yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

 Türkiye’de ve bütün dünyada son yıllarda yargı dışı bütün alternatif çözüm yollarının çoğaldığını vurgulayan Başdenetçi Malkoç,  “ Bu çok güzel ve faydalı bir uygulama. Nitekim milyonlarca kişi davalık. Bu noktada  öyle bir yol bulunmalı ki davacı ve davalı tarafları bir araya getirelim, bunları uzlaştıralım. İşte buradan hareketle özellikle şikâyete bağlı suçlarda ortaya uzlaşmacılık çıkmış. Bu noktada birçok dava dostane bir şekilde çözüme kavuşuyor. Bütün kurumların varlık sebebinin temel gayesi insana hizmettir. Kamu Denetçiliği Kurumuna herkes çok kolay ulaşabilir, derdini çok rahat anlatabilir. Hizmet esnasında araya ihtilaf girdiğinde, sıkıntı çıktığında mahkemeye gidilmeden çözülsün diye kurumumuz var.  Kamu Denetçiliği Kurumu anayasal bir kurum. Gücünü anayasadan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinden alır. Bu kurumun kurulmasında bütün dünyadaki hedef,  kamu hizmetlerinin kalitesini artırmak ve vatandaşa en adil şekilde hakkaniyet ölçüsünde hizmet verebilmek, idarenin şeffaflığını sağlayabilmektir. Avrupa’da bu kurum yüzyıllık, bizim tarihimiz de ise henüz çok kısa. Fakat kurumumuz kurulduğu yedi sekiz yılda tavsiye kararlarına uyma oranını yüzde 80’e çıkardı. Avrupa’da bu oran ancak yeni yüzde 80’e ulaşmıştır” dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun en önemli paydaşlarının hukukçular, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler olduğuna dikkat çeken Başdenetçi Malkoç,   “Ülke olarak çok fazla ve verimli bir genç nüfusa sahibiz. Biz, gençlere Kamu Denetçiliği Kurumu’nu hem tanıtmak için hem de üniversitelerdeki öğrenci arkadaşlarımızın kurumun hak arama yollarını öğrenmeleri, Türkiye’de hak arama kültürünü yaygınlaştırmak için üniversitelerde ‘Ombudsmanlık Topluluğu’ kuruyoruz. Üniversitelerde 110 topluluk sayısına ulaştık. Önümüzdeki dönem hepsini tamamlayacağız. Ege Üniversitesi’nde de  Ombusmanlık Topluluğu bulunuyor. Ege’de 60 bin öğrencimize hak arama yollarını anlatarak bir haksızlığa uğradığında nereye başvuracağını öğretiyoruz. Topluluktaki gönüllü öğrencilerimizi takdir ediyorum” dedi. Ege Üniversitesinin Türkiye’nin ilk ve en köklü üniversitelerinden olduğunu söyleyen Başdenetçi Malkoç, “Biz, Kamu Denetçiliği Kurumu olarak gençlerle buluşmaktan mutluluk duyuyoruz. Gençlerimizi kendilerini geliştirmeleri ve özellikle dil öğrenmelerini teşvik ediyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a Ege Üniversitesinde oluşturduğu öğrenci dostu yönetim anlayışından dolayı tebrik ediyorum. Ege Üniversitesi gibi bir üniversiteden mezun olacak öğrencilerimize kurumlarımızın kapısının her zaman açık olduğunu hatırlatmak istiyoruz” diye konuştu. Ege Üniversitesine misafirperverliğinden dolayı teşekkür eden Başdenetçi Malkoç konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.

“Üniversitelerin sorumluluğu her geçen artıyor”

Programın açılışında konuşan Rektör Budak,  “Yarım asrı aşkın süredir bilim yolculuğunu sürdüren Ege Üniversitesi, ülkemizin kalkınma hedeflerine katkı sağlamayı esas alan; araştırma üniversitesi hedefli, eğitim öğretimde kalite öncelikli ve öğrenci odaklı köklü bir bilim yuvasıdır. İçinde bulunduğumuz bilim çağında, üniversitelerin artan sorumluluklarının bilinciyle, ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda bilimsel araştırmalar yapmak ve geleceğimize yön verecek, yarınlarımızın teminatı genç nesilleri yetiştirmek için canla başla çalışıyoruz. Ege Üniversitesinde son 4 yıl boyunca inşa ettiğimiz güçlü bilim atmosferi ve kalite odaklı kurumsal yapılanma ile topluma fayda ağımızı çok daha ileri düzeye taşımış olmanın gururunu yaşıyoruz. Çalışmalarımızın başarıya ulaşmasında ve etki değeri yüksek çıktılar elde edebilmemizde en önemli rehberimiz, yakinen takip ettiğimiz bilim ve teknolojinin yanı sıra devlet kurumlarımızın çalışmalarıdır. Bu nedenle devlet erkânımızın tecrübelerinden istifade edebileceğimiz etkinliklere ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz hafta üniversitemizde ağırladığımız Dışişleri Bakan Yardımcımız Sayın Yavuz Selim Kıran’dan çok değerli bilgiler edinme fırsatı bulmuştuk. Dışişleri Bakan Yardımcımızın teşrifleriyle düzenlediğimiz sempozyumda, Mora katliamına ilişkin Müslüman Türklere yapılan zulmün dış kaynaklı belgelerini dünya kamuoyu ile ilk kez paylaşmıştık. Bugün ise Kamu Başdenetçimizi üniversitemizde ağırlıyoruz. Ombudsmanlık kurumumuzun, hukukun üstünlüğüne, kamu yönetiminin şeffaflığına, insan haklarının gelişmesine sağladığı katkıların son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Sayın Başdenetçimizin, Ombudsmanlık ve ülkemizin 2023 hedefleriyle ilgili yapacağı paylaşımları dinleme fırsatı bulmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir