Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege’den sedef hastalığı farkındalık projesi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlgen Ertam Sağduyu yürütücülüğünde, 29 Ekim Dünya Sedef Hastaları Günü kapsamında, sosyal sorumluluk projesi geliştirildi. Proje kapsamında hazırlanan videoda, Prof. Dr. Sağduyu ile anabilim dalı asistanları sedef hastalığına karşı farkındalık oluşturmak, tedaviye erişimi geliştirmek ve bilgi düzeyini arttırmak için bilgiler paylaştı.

EÜTF Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlgen Ertam Sağduyu yürütücülüğünde, 29 Ekim Dünya Sedef Hastaları Günü kapsamında sosyal sorumluluk projesi geliştirildi. Proje kapsamında sedef hastalığına ilişkin farkındalık oluşturmak istediklerini kaydeden Prof. Dr. Sağduyu, “Sedef hastalığı (Psoriasis) toplumda sık rastlanan, ataklarla birlikte genellikle ömür boyu devam eden bir deri hastalığıdır. Deride kızarıkların üzerini kaplayan ve hastalığa ismini veren sedef veya gümüş renginde kepeklenmelerle kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Deri ve tırnaklarda görüldüğü gibi bazı hastalarda eklemleri de etkileyebilir. Sedef hastalığına sahip hastaların bir kısmında akrabalarında da sedef hastalığı bulunabiliyor” dedi.

“Bulaşıcı değil”

Sedef hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığını ifade eden Prof. Dr. Sağduyu, “Hastalığın bulaşma riski yok, doğrudan mikroplarla bulaşan bir hastalık değil. Sedef hastaları mevcut görüntü nedeniyle çekingenlik, yalnızlık, stres yaşayabilir, sosyal aktivitelerden kaçınabilirler. Sedef hastalığının alevlenmelerinde rol oynayan etmenler, fiziksel travma–kaşıma, ovalama, yolma, banyoda aşırı keselenme, liflenme; güneş ışınları (ılımlı güneş ışını hastalık belirtilerini iyileştirirken, aşırı güneşlenme ve yanıklar hastalığın alevlenmelerine neden olabilir), enfeksiyonlar, ruhsal stresler, ilaçlar, sigara ve alkol olarak sayılabilir” diye konuştu. Sedef hastalığının birçok tedavi seçeneğinin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sağduyu, uygun tedavi ile hastalığın kontrol altına alınabildiğini tedavisinin ise dermatologlar tarafından en iyi şekilde yapıldığını söyledi.

EÜ Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEMM) işbirliğinde hazırlanan bilgilendirme videosunda, Prof. Dr. Sağduyu ile anabilim dalı asistanları sedef hastalığına karşı farkındalık oluşturmak, tedaviye erişimi geliştirmek ve bilgi düzeyini arttırmak için bilgiler paylaştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir