Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Görme engellilere yönelik alanında ilk müzik kitabı

EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarından “Görme Engelliler İçin Geleneksel Türk Müziği’nde 100 Temel Eser”

Görme engellilere yönelik alanında ilk müzik kitabı

Ege Üniversitesinin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında hazırlanan “Görme Engelliler İçin Geleneksel Türk Müziği’nde 100 Temel Eser” adlı kitabın basımı tamamlandı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından üniversiteye kazandırılan kabartma baskı makinesi ile hazırlanan kitap, proje ekibinin yoğun çalışması ile bir aylık sürede basıldı. Toplam altı ayda tamamlanan ve iki cilt halinde hazırlanan kitap, alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

Proje ekibi, Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret ederek kitaplarını sundular. Eserin, müziğe gönül vermiş görme engelliler için önemli bir kaynak olacağını söyleyen Prof. Dr. Budak, “Müzik ile ilgilenen görme engelli bireylerin, Braille nota yazısıyla yazılmış Geleneksel Türk Müziği eserlerine ulaşabilmesi amacıyla hazırlanan çalışmada, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’nin ellişer temel eseri, kabartma nota yazısı ile yazıldı.  Sosyal sorumluluk adına son derece yararlı olan bu projeyi gerçekleştiren ekibimizi gönülden tebrik ediyorum” dedi.

“Kabartma nota yazısı ile ilgili çalışmalarımız devam edecek”

Proje çalışanları adına konuşan Doç. Dr. Özgen Küçükgökçe, “Türkiye genelinde müzik ile ilgilenen yüz adet görme engelli bireye ücretsiz olarak ulaştırılacak olan kitaplar, bu alandaki büyük boşluğu doldurmaya yönelik gerçekleştirilen ilk çalışma olması bakımından oldukça önem arz etmektedir. Sosyal sorumluluk projelerine gösterdiği önem ve bizlere verdiği destekten dolayı Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a, projenin başından sonuna kadar yakın ilgisini ve desteğini hissettiğimiz Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Hakan Cevher’e ve bu süreçte bizlerin yanında olan herkese çok teşekkür ediyoruz.  Bu çalışmamız bir başlangıç.  Önümüzdeki süreçte kabartma nota yazısı ile ilgili çalışmalarımız aynı ekip tarafından sürdürülecek” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmada; Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Özgen Küçükgökçe, Araştırmacı Öğr. Gör Dr. Beril Çakmakoğlu, Araştırmacı Braille Notist Öğr. Gör. Birsen Buket Tüzün, Araştırmacı Öğr. Gör. Derya Tansu ve Araştırmacı Öğr. Gör. Nesem Coşkun yer aldılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir