Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli yüksek lisans öğrencilerinden çevre seminerleri

 Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından Perşembe Seminerleri kapsamında E.Ü. Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencileri Büşra Nur Aydın “Deri Sektörü Atıkları ve Değerlendirilmesi”, Mustafa Kılıç “COVID-19 Pandemi Sürecinde Yerel Yönetimlerde Çevre Yatırımlarının Değerlendirilmesi” ve Mamadou Malick Diallo; “Çevrede Mikroplastikler: Mikroplar ve Kimyasal Kirleticilerle Etkileşimler” başlıklı konularda sunum yaptığı bir seminer düzenlendi.

Seminere; ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Büşra Nur Aydın’ın danışmanı Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran, Mustafa Kılıç’ın danışmanı Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Ali Ekşi, Mamadou Malick Diallo’nun danışmanı Prof. Dr. Güven Özdemir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sunumunda, Türkiye’de ve dünyada deri sektörü ve derinin hammadde aşamasından piyasaya sunum aşamasına kadar deri işlentisi süreci hakkında bilgi veren Büşra Nur Aydın, derinin işlenme sürecinde kullanılan kimyasal özellikler ve süreçte ortaya çıkan atıkların değerlendirilmesi hakkında bilgi verdi.

Mustafa Kılıç, Covıd-19 Pandemisi Sürecinde Çevre Yatırımlarını, yerel yönetimler ölçeğinde ele alarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi örneği üzerinden değerlendirdi. Kılıç, sanayileşme, kentleşme, modern yaşam biçimi, nüfus artışı ve gelişme politikalarındaki uygulamaların sebep olduğu çevre sorunlarına değindi. Kılıç, dünyada ve ülkemizde son yıllarda daha da artan çevre sorunlarının yanı sıra ortaya çıkan COVID-19 pandemisi sürecinde, sorunların çözümünde yerel yönetimlere büyük sorumluluk ve görev düştüğünü söyledi.

Mikroplastiklerin çevre ve toplum sağlığına olumsuz etkisi ve mikroplastiklerin mikroplar ve kimyasal kirleticilerle etkileşimi konusunda katılımcılara bilgi veren Mamadou Malick Diallo, “Son yüzyılın en büyük çevre sorunlarından biri olan mikroplastikler, Kuzey Kutbu ve deniz tabanı gibi dünyanın en uzak bölgeleri dahil olmak üzere hava, su ve kara ekosistemlerinde bulunabilir. Plastik, çevrede artan plastik artıkları nedeniyle hem suda hem de karada yaşayan canlıların sağlığına zarar vermektedir. Mikroplastik kirliliği, gıda zincirine potansiyel girişleri nedeniyle küresel bir endişe haline gelmiştir. Günümüzde, plastik kullanımından vazgeçmek mümkün olmasa da plastiklerin daha kolay giderilebilecek bir formda üretilmesi ya da bu organizmaların doğada kullanılır hale getirilerek, doğadan temizlenmesi önem arz ediyor” dedi.

Seminer sonunda, sunum yapan yüksek lisans öğrencileri, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir