Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

“Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk” listesine Egeli akademisyenler damga vurdu

Egeli akademisyenler “Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk” listesinde yer aldı. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nalan Kabay, Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Suna Timur, Prof. Dr. Dilek Odacı Demirkol, Prof. Dr. Sinan Akgöl, Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Jale Yanık, Fen Fakültesi Kimya Bölümü Emekli Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bekir Çetinkaya ve Prof. Dr. Ebubekir Sıddık İçli “Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk” listesinde yer alarak önemli bir başarıya imza attılar.

Başarılı akademisyenleri tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kimya bilimi aracılığıyla insanlığa katkı sağlayan bilim insanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Sanko Holding ile Ekonomi ve İş Dünyası Portalı Turkishtime iş birliğinde hazırlanan “Bilime Yöne Verenler” araştırmaları kapsamında “Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk” listesi açıklandı. Listede DNA hasarı ve DNA onarımı gibi konularda dünyanın önde gelen uzmanlarından polimer kimyasında dünya çapında otorite olan bilim insanları kadar önemli Türk bilim insanları yer alıyor.

Kimya bilimi arayıcılığı ile bilime ve insanlığa katkı sağlayan 100 bilim insanlarının yer aldığı yayında, Ege Üniversitesinden; Prof. Dr. Nalan Kabay, Prof. Dr. Suna Timur, Prof. Dr. Jale Yanık, Prof. Dr. Dilek Odacı Demirkol, Prof. Dr. Sinan Akgöl ile emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. Bekir Çetinkaya ile Prof. Dr. Ebubekir Sıddık İçli yer aldı.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nalan Kabay, membran ayırma süreçleri, iyon değiştiriciler, desalinasyon, su ve atık su arıtımı, sulardan bor ve lityum geri kazanımı alanlarında çalışmalar yürütüyor. Prof. Dr. Kabay, 2001 yılında Avrupa Canon Vakfı ödülü ve 2012 yılında “Uluslararası İyon Değiştirme Ödülünü” alan ilk Türk akademisyen olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Prof. Dr. Kabay’ın çok sayıda makalesi de bulunuyor.

Biyokimya, biyoteknoloji, biyosensörler ve nanobiyoteknoloji alanları ile ilgili çalışmalar yürüten Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Suna Timur; Almanya, İtalya ve İsveç’teki üniversitelerde doktora ve doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu. Prof. Dr. Timur,  bilimsel çalışmaları ile vücut dışı sıvılarda biyobelirteçlerin ve kötüye kullanılan maddelerin biyoanalizlerinden, ilaç taşıyıcı ve kanser tedavileri için uygulama potansiyeline sahip sistemlere ilişkin farklı modellerin araştırılmasına katkı sağlıyor. Ayrıca Prof. Dr. Timur, 2011 yılında aldığı TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülünün yanı sıra pek çok ödülü de bulunuyor.

Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Jale Yanık; enerji ve yakıtlar, biyokütle enerjisi, çevre bilimi, biyokütle ve atıkların yakıt ve değerli materyallere dönüşümü konularında bilimsel çalışmalar yürütüyor. Prof. Dr. Yanık’ın uluslararası saygın dergilerde çok sayıda makalesi ve kitap bölümleri bulunuyor. Ulusal ve uluslararası projelerde koordinatör ve araştırmacı olarak görev alan Prof. Dr. Yanık, TÜBİTAK-TEYDEB, TÜBİTAK-ARDEB ve Sanayi Bakanlığı için düzenli olarak hakem ve izleyicilik görevlerinde bulunuyor.

Prof. Dr. Bekir Çetinkaya; anorganik kimya, organometalik bileşikler, sentez ve spektroskopik özellikler, sterik engelli koordinasyon bileşikleri, C-C, C-heteroatom bağ oluşumu ve indirgenme tepkimeleri, homojen ve heterojen katalizörler alanında çalışmalar yaptı.

Prof. Dr. Dilek Odacı Demirkol; çeşitli bileşiklerin belirlenmesine ve hücrelerin adezyonuna yönelik özgün, biyofonksiyonel yüzeylerin tasarlanması, kontrollü ilaç salınımı ve nanomalzemelerin biyoteknolojik uygulamaları alanlarında çalışmalar yürütüyor.

Prof. Dr. Ebubekir Sıddık İçli; organik kimya, enerji teknolojisi, malzeme bilimleri ile yaptığı çalışmalar ve yetiştirdiği öğrencilerle kimya bilimine değer kattı.

Prof. Dr. Sinan Akgöl ise; kimya, biyokimya, polimer teknolojisi, kromatogratif teknikler alanında çalışmalar yaparak SCI kapsamında pek çok dergide editörlük ve hakemlik   görevlerinde bulundu.

“Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk Araştırması”  kimya alanında önde gelen bilim insanlarının H- indeksi değerlerinin yanı sıra, araştırma alanları, bilime ve insanlığa katkıları, aldıkları ödül ve patentlerine de yer veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir