Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’den “Çevre Sağlığına Yönelik Evden Çevreye İlaçsızlaştırma Projesi”

Ege Üniversitesinde kampüsün pek çok noktasına atık ilaç toplama kutuları koyuldu

EÜ’den “Çevre Sağlığına Yönelik Evden Çevreye İlaçsızlaştırma Projesi”

Ege Üniversitesi ile İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen  “Çevre Sağlığına Yönelik Evden Çevreye İlaçsızlaştırma”  projesi kapsamında tarihi geçmiş ilaçların toplanmasına ve bertarafına Ege Üniversitesi kampüsünde başlandı. İzmir’de kampüs bazında tüm birimleri ile “Sıfır Atık Belgesi” alan ilk kurum olan Ege Üniversitesinde ev içi atık ilaçların kontrollü bir şekilde bertarafının sağlanması amacıyla başlatılan proje kapsamında kampüsün pek çok noktasına ilaç toplama kutuları yerleştirildi.

 Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan  Sıfır Atık Projesi kapsamında pilot yükseköğretim kurumu seçilen üniversitemiz, çevre, geri dönüşüm ve sıfır atık konularında başarılı çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi, her türlü atığın kontrol altına alınması ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir çevre bırakmak amacıyla Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz öncülüğünde   tüm birimleri ile çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Atık ilaçların çevrede oluşturacağı zararlar konusunda farkındalık oluşturmak, bu atıkların toplanarak imha etmek amacıyla başlatılan proje kapsamında kampüsümüzün farklı noktalarına konteynerler yerleştirildi.  Çok önemli ve anlamlı bulduğum bu projeyi hazırlayan ekibimiz başta olmak üzere destek veren mensuplarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 “Atıkların bertarafı sağlığın ve çevrenin korunması açısından önemli”

Proje koordinatörü, Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşegül Dönmez ise “Ege Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğünden onay alarak başlayan projemizin son aşaması olan, tarihi geçmiş ilaçların toplanması ve bertarafına kampüsümüzde başladık.  Hastalıkların tedavisinde uygulanan ve kullanım süresi geçen ilaçların uygun olmayan yöntemler ile bertarafı önemli çevre sorunlarına neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Toprağa, suya karışan bu kimyasallar bitki, hayvan ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Eczanelerde depolama merkezlerinde imha edilirken, evde süresi geçmiş ilaçlar toplanamamaktadır. Bu ilaçların toplanıp uygun koşullar ile bertarafının sağlanması sağlığın korunması ve sürdürülmesi açısından çok önemlidir. Projemiz kapsamında yaptığımız çalışmalar neticesinde kampüsümüzde bu atık ilaçların toprağa karışarak doğal su kaynaklarını kirletmesinin önüne geçilmiş ve Sıfır Atık ile çevre güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunulmuştur. İlk etapta Kampüsümüzde Edebiyat, Hemşirelik, Fen ve Ziraat fakülteleri ile Ege Meslek Yüksekokulu binalarının önüne tarihi geçmiş ilaç toplama konteynerleri yerleştirilmiş, bilgi notları iletilmiştir” dedi.

Multidisipliner bir anlayışla hazırlanan proje; Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Prof. Dr. Armağan Kınal, Yüksek Kimyager Kemal Kılıç, Dr. S. Tuğçe Dağlıoğlu ve Arş. Gör. Simge Sertkaya’dan oluşan ekip tarafından yürütülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir