Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ AKADEMİ TV’DE “AİLE İÇİ İLETİŞİM” EĞİTİMİ

Ege Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE- UZEM) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Ege Üniversitesi Akademi TV tarafından düzenlenen “Çevrimiçi Farkındalık Günleri” kapsamında “Aile İçi İletişim” eğitimi gerçekleştirildi.  Eğitimi, EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ebru Kalyoncu verdi.

Akademi TV sosyal medya platformunda düzenlenen eğitimde Öğretim Görevlisi Kalyoncu ailenin, bireyin gelecekteki yaşamında en önemli yapı taşını oluşturduğunu ifade etti.  Gençlerin kariyer planı oluşturmasında konusunda en kıymetli paydaşın aileler olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Kalyoncu, “İnsan hayatında kişiliğinin, yaşama uyumunun, değerlilik hissinin oturduğu; aslında yaşamda kim olacağımız, ne olacağımıza karar verdiğimiz temel yıllar erken çocukluk yıllarıdır ve bu süreçte biz eğitimciler değil, aslında ilk öğretmenleri, çocukların anne ve babalarıdır” diye konuştu. Öğr. Gör. Kalyoncu, erken dönemde çocukların hayatında kurulan doğru iletişimin, yetişkinlik döneminde sağlıklı bireyler olmasında büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Yapılan en büyük hatanın anne ve baba olduktan sonra aradaki kadın ve erkek ilişkisinin yok sayıldığının altını çizen Öğr. Gör. Kalyoncu, “Anne ve baba olmakla eş olmak arasındaki ilişkiyi iyi ayırmak gerekir. Özellikle ailenin ve evlilik sisteminin iyi yürümesi için sorumluklar, beklentiler ve kurallar gibi üç temel şeye ihtiyaç vardır. Bunlar bir evde ne kadar net konuşuluyorsa sorunlar da o kadar çabuk çözülür” dedi. Öğr. Gör. Kalyoncu, birlikte tutarlı, aynı kararları verebilen, evet ve hayırları konusunda ortak davranabilen ve bunları sürekli hale getirebilen yetişkin davranışının aile içi iletişimde oldukça kıymetli olduğunu vurguladı.

Aile içinde çocuklara eşit davranılmasının önemine değinen Öğr. Gör. Kalyoncu, “Ebeveynler, öncelikle çocuklarını iyi tanımalı ve davranışlarını da buna göre şekillendirmeli, çocuklar ile yaşına ve gelişim düzeyine uygun konuşulmalıdır. Çocuklardan birine daha fazla sorumluluk diğerine daha az sorumluluk verilmemelidir. Özellikle kardeşler arasındaki problemlerde dinlemenin ve konuşarak çözüm bulmanın önemi anlatılmalıdır” diye konuştu.

Aile içinde herkesin rahatlıkla konuşabilmesinin iletişimde önemli olduğunun altını çizen Öğr. Gör. Kalyoncu, “Ebeveynlikteki altın kural, mükemmel anne baba olmak değil, yeterince iyi anne baba olmaktır. Çocuğunu dinleyen, söz hakkı veren, beklentileri konusunda olanaklar sunan ve gerektiğinde de sınırlar koyan ebeveyn modeli, olabilecek en iyi ebeveyn modelidir. Aile bireyleri sorunlarını rahatlıkla konuşabilmeli ve empati yapabilmelidir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir