Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’den “Diyabetik Ayak Komplikasyonundan Korunmaya Yardımcı Çorap”

Ege Üniversitesinde (EÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği ve Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri bölümlerinden akademisyenler, diyabet hastaları için diyabetik ayak komplikasyonundan korunmaya yardımcı çorap geliştirildi.

EÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Marmaralı danışmanlığında Emel Akın Meslek Yüksekokulu Araştırma Görevlisi Dr. Berna Cüreklibatır Encan tarafından 3 yıl önce başlatılan “Diyabetik Ayak Komplikasyonundan Korunmaya Yardımcı Çorap” geliştirme doktora tezi tamamlandı. Araştırma kapsamında çeşitli fonksiyonel özelliklere sahip iplikler ve farklı örgü yapıları giyim konforu ile fiziksel ve mekanik özellikleri açısından test edildi. Ayrıca diyabet hastaları için kan akımını engellememesi açısından büyük önem taşıyan çorap lastiği de çalışma kapsamında uzmanlarca analiz edildi.  EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp ve Doç. Dr. Ilgın Yıldırım Şimşir’in de dahil olduğu multidisipliner araştırmada çorabın etkinliği gönüllü diyabet hastalarının katılımıyla değerlendirildi.

UYGUN ÇORAP SEÇİMİ ÖNEMLİ

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin farklı birimlerinden bilim insanları disiplinler arası  bir anlayışla önemli araştırmalara imza atıyorlar.  Diyabet yani şeker hastalığı, toplumda en sık görülen hastalıklardan birisi. Dünyada diyabet hastalarının sayısı 463 milyona ulaştığını veriler ortaya koyuyor. Ülkemizde ise erişkin nüfusun yüzde 42’sinin diyabetik veya prediyabetik olduğu biliniyor. Diyabet hastalığının en sık görülen komplikasyonlarından biri diyabetik ayaktır. Diyabetin ayak komplikasyonu dünyada her 30 saniyede bir ayak kaybına neden olmakla birlikte, diyabetin eğitimle önlenebilir tek komplikasyonudur. Hastalar ayak bakımı hakkında bilgi sahibi olup, uygulamaya gerekli önemi verdiklerinde uzun süreli ve yüksek maliyetli ayak tedavilerinden kaçınabilmektedirler. Uygun çorap seçimi, diyabet hastasının ayağının korunması için ilk aşamadır. Bu sebeple, Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Marmaralı danışmanlığında yürütülen, Emel Akın Meslek Yüksekokulu Araştırma Görevlisi Dr. Berna Cüreklibatır Encan tarafından tamamlanan doktora tezi kapsamında, diyabet hastaları için diyabetik ayak komplikasyonundan korunmaya yardımcı bir çorap geliştirdiler. Tez kapsamında, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyeleri  Prof. Dr. Şevki Çetinkalp ve Doç. Dr. Ilgın Yıldırım Şimşir ile iş birliği yapılarak multidisipliner bir çalışma gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda hastalarımızın hayatını kolaylaştıracak olan diyabetik çorap geliştirdiler. Emeği geçen bilim ekibimizi tebrik ediyorum” dedi.

EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Marmaralı, “Tez çalışması kapsamında, çeşitli fonksiyonel özelliklere sahip; antibakteriyel, hızlı sıvı iletimi sağlayan iplikler farklı örgü yapıları giyim konforu ile fiziksel ve mekanik özellikleri açısından test edilmiştir. Ayrıca diyabet hastaları için çorap lastiğinin bacağa uyguladığı basınç, kan akımının engellenmemesi açısından oldukça önemli olduğundan farklı lastik tipleri de çalışmada ele alınmıştır. Tez çalışması sonucunda geliştirilen çorabın etkinliği, gönüllü diyabet hastalarının katılımı ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’nda gerçekleştirilen altı aylık bir giyim denemesi ile değerlendirilmiştir. Altı aylık takip sonucunda hastaların ayak taban basınçlarında azalma olduğu ve kullanıcı memnuniyetinin oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir