Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

UNESCO Dünya Mirası Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanında EÜ bayrağı dalgalanıyor

“Alan Başkanı” olarak Egeli bilim insanı Dr. Ataberk atandı

  Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Dr. Emre Ataberk, UNESCO Dünya Mirası Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’na “Alan Başkanı” olarak atandı.

Öğretim Görevlisi Dr. Emre Ataberk’i makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Medeniyetler beşiği olan ülkemizde ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ kapsamında 18 kültürel ve doğal varlık yer alıyor. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı da ülkemizin 13’üncü İzmir’imizin ise ilk dünya miras alanı. Arkeoloji ve doğal miras alanları ile zengin somut olmayan kültürel değerleri barındıran bu alan, aynı zamanda dönemin önemli eğitim merkezlerinden de birisi. Tarihi, kültürel ve sanatsal pek çok istisnai örneği içinde barındırıyor.  İnsanlığın ortak mirası olan bu alanın yönetimi, bir akademisyenimize emanet edildi.  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Üniversitemizi temsilen Öğretim Görevlisi Dr. Emre Ataberk, ‘Alan Başkanı’ olarak atandı. Ege Üniversitesi olarak medeniyetler beşiği olan ülkemizin; tarihi, arkeolojik, sanatsal, kültürel ve doğal tüm değerlerine her türlü bilimsel katkıyı vermeye devam edeceğiz” dedi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2014 yılında İzmir’in ilk dünya miras alanı olarak giren Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanına; Ege Üniversitesini temsilen 2012 yılında Danışma Kurulu üyesi, 2015 yılında Danışma Kurulu Başkanı olarak seçilen Öğretim Görevlisi Dr. Emre Ataberk, şimdi de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın makam oluru ile Alan Başkanı olarak atandı.

Türkiye’nin 13’üncü, İzmir’in ise ilk Dünya Miras Alanı

Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Dr. Emre Ataberk “UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen bin 121 miras yer alıyor. Bunlardan 869’u kültürel, 213’ü doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. Türkiye’nin bu listede 16’sı kültürel, 2’si karma olmak üzere 18 miras alanı bulunuyor. Dünya’nın 999’uncu, Türkiye’nin 13’üncü, İzmir’in ise ilk Dünya Miras Alanı olan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, listeye 2014 yılında dâhil oldu. 2863 Sayılı Kanuna göre Dünya Miras Alanlarında, alan yönetimi ile ilgili faaliyetlerden Alan Başkanı sorumlu oluyor. Miras Alanında yer alan kurullardan; Danışma Kurulunda, alanında uzman akademisyenler, konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri yer alıyor. Eşgüdüm ve Denetleme Kurulunda ise kamuyu temsilen icracı kurumlardan yetkililer bulunuyor. Bu amaçla, ilk Danışma Kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Ege Üniversitesi öğretim üyelerinin çoğunluğunda ve başkanlığında yapılan kurul toplantısına, Dokuz Eylül, İzmir Kâtip Çelebi, İzmir Ekonomi, Manisa Celal Bayar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Yıldız Teknik üniversitelerinden öğretim üyeleri ile Bergama Belediyesi yöneticileri, Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi uzmanları, Alman Arkeoloji Enstitüsü, İzmir Tanıtma Vakfı, Bergama Ticaret Odası, Bergama’daki sivil toplum kuruluşları ve turizm sektörü temsilcileri katıldı. Toplantıda, Alan Yönetim Planı’nın hazırlanması ve Dünya Miras Alanı ile ilgili yeni dönemde yapılacak çalışmalar ele alındı. Ülkemizde bulunan 18 Dünya Mirasından birisinin yönetiminde artık Ege Üniversitemizin bayrağı dalgalanıyor. Ne mutlu bana ki, üniversitemizi böyle önemli bir görevde temsil etme hakkı kazandım” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir