Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege’de çocuk ve yetişkin depremzedelere psikolojik destek.

İzmir depreminin yaralarının sarılmasında büyük bir görev üstelenen Ege Üniversitesi (EÜ), depremzedelere yönelik yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ile Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalları bünyesinde depremzedelere yönelik çokdisiplinli (multidisipliner) ekipler tarafından danışmanlık, tanılama ve ilaç/psikoterapi (bireysel, aile ya da grup) tedavi hizmetleri üretilmeye başlandı. EÜ’nün tüm gücüyle depremzedelerin yanında olduğuna vurgu yapan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Depremzedelerimizin yaralarını, İzmirlilerle devletimizin bütün organlarıyla birlikte sarıyoruz” diye konuştu.

İzmir’in Seferihisar İlçesi açıklarında meydana gelen ve 115 kişinin hayatını kaybetmesine, bin 34 kişinin ise yaralanmasına neden olan depremin yaralarının sarılmasında büyük bir görev üstelenen Ege Üniversitesi (EÜ), depremzedelere yönelik yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Yetişkin, genç ve çocuk yaştaki depremzedelere yönelik multidisipliner ekipler tarafından danışmanlık, tanılama ve ilaç/psikoterapi (bireysel, aile ya da grup) tedavi hizmetleri üretilmesi amacıyla EÜTF Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Travma ve Krize Müdahale Birimi, EÜTF Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde de Travma Polikliniği hayata geçirildi. Depreminin ilk anından itibaren EÜ’nün önemli görevler üstlendiğine dikkat çeken EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaralıların büyük ölçüde tedavisi hastanemizde yapıldı. Gerek öğrenci topluluklarımız gerekse çalışanlarımız, aralarında kampüs alanımızdaki de olmak üzere İzmir’in farklı noktalarında oluşturulan çadır kentlerde yardım faaliyetlerine katıldı. Depremzedelerimizin yaralarını, İzmirlilerle devletimizin bütün organlarıyla birlikte sarıyoruz. Ege Üniversitesi olarak depremde, özellikle sağlık hizmeti anlamında çok ciddi bir katkılar sunduk. Bunu yalnızca acilde hastaların karşılanıp ameliyatlarının yapılması değil aynı zamanda depremde enkaz altında kalıp kurtulanların psikolojik olarak yaşadıkları travmaları, ruhsal durumlarını iyileştirmek adına Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Travma ve Krize Müdahale Birimi ile Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesindeki Travma Polikliniğinde, hocalarımız hastalarımızı kabul ediyor. Depremzedelerin bu zorlu süreci atlatmalarında onlara ciddi katkı sunuyor. Çalışmalarından dolayı hocalarımıza teşekkür ediyorum. Ege Üniversitesi olarak bütün vatandaşlarımıza her anlamda en iyi sağlık hizmetini vermeye devam ediyoruz” diye konuştu. 

ÇOCUKLARA YÖNELİK MULTİDİSİPLİNER ÖZEL EKİPLER

EÜTF Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tezan Bildik, tedavi hizmetlerinin poliklinik ortamında yürütülmesinin zorluğu nedeniyle ayrı bir ekip ve klinik içi yeni bir yerleşim yeri oluşturulduğunu söyledi. Prof. Dr. Bildik, “Anabilim dalımız, uzmanlık alanı gereği multidisipliner bir ekip ‘çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, psikodramatist, oyun terapisti’ tarafından danışmanlık, tanılama ve ilaç/psikoterapi ‘bireysel, aile ya da grup’ tedavi hizmetleri üretilmektedir. Deprem gibi ağır bedensel ve ruhsal travmalara yol açan zorlayıcı yaşam olaylarına uğramış 0-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençlere; akut dönemde acil ruh sağılığı hizmetleri ve daha sonraki süreçte ruhsal travmaya yönelik psikoterapi hizmetlerinin uygulanması gerekmektedir” dedi.

Anabilim dalımızda hali hazırda hizmet veren Travma ve Krize Müdahale Polikliniği bulunduğumuz afet nedeniyle; hastanede yatan depremzede hastalar ve toplum içinden gelen deprem nedeniyle etkilenmiş çocuk/gençler ve ailelerine acil ruhsal tedavileri uygulamak üzere daha kapsamlı bir tedavi programı olarak yeniden düzenlenmiştir. Travma ve Krize Müdahale Programı kapsamında; ilk karşılama/triyaj, ilk ruhsal değerlendirme, acil müdahale, ilaç tedavileri, bireysel/aile/grup psikoterapi uygulamaları ve aile danışmanlık hizmetlerini kapsamaktadır” dedi. Deprem nedeniyle gereken acil ruhsal hizmetleri gerçekleştirmek üzere 13-18 yaş için Prof. Dr. Tezan Bildik ve 0-12 yaş için de Doç. Dr. Sezen Köse süpervizyonu altında ilk karşılama/triyaj ekibi ile Travma ve Krize Müdahale Birimi tedavi ekibi hizmet vermeye başladı. Prof. Dr. Bildik, Travma ve Krize Müdahale Programından yararlanmak isteyenlerin 0232 390 15 46 veya 0232 390 15 52 numaralarından başvuruda bulunabileceklerini kaydetti.

RANDEVU ALMADAN BAŞVURUDA BULUNULABİLECEK

Yetişkinlere yönelik hizmet vermek üzere oluşturulan Travma Polikliniği ile ilgili EÜTF Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Pırıldar, “Uzun bir süredir salgın süreciyle ilgili zorluklarla mücadele ediyorduk. Deprem ise hepimizi derinden üzdü. Bu travmatik olay bazılarımızı fiziksel bazılarımızı ise ruhsal olarak daha fazla etkiledi. Yaşadığımız bu afet sonrasında gelişebilecek psikiyatrik destek ihtiyacını karşılamak üzere anabilim dalımızda Travma Polikliniği oluşturduk. Bu poliklinikte daha önceden psikiyatrik tedavi gören ve afet sonrasında yakınmaları artan hastalarımızın yanı sıra ilk kez psikiyatrik yakınmaları ortaya çıkan hastalarımıza da hızla destek vermeyi amaçlıyoruz. Destek almak isteyen depremzedeler, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına doğrudan başvurabilirler. Başvuranların muayeneleri aynı gün içinde gerçekleştirilecek ve ilgili birimde izlemleri sürdürülecektir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir