Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege’de “Çatalhöyük” anlatıldı

Sümeyye Akdağ-Yunus Uyar

İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ahmet Arslan Konferans Salonu’nda “Çatalhöyük” konferansı gerçekleştirildi. Konferansı Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Otelcilik Yüksekokulu Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Özdöl Kutlu verdi.

Çatalhöyük’ün tarihine değinen Doç. Dr. Serap Özdöl Kutlu, “Çatalhöyük’teki son dönem kazı çalışmaları, 1993-1997 yılları arasında Arkeoloji Profesörü Ian Hodder tarafından gerçekleştirilmiştir.  Ian Hodder, 20 yılda 36 farklı uzmanlık alanında ortalama her yıl 160 araştırmacı ile araştırmalarını sürdürmüştür.  Arkeologların Çatalhöyük’ü keşfi 1958 yılında James Mellaart tarafından yapılmıştır. Görev yaptıkları gezi sırasında keşfettikleri Çatalhöyük, bilim insanlarının Orta Anadolu’ya tarımın ve büyük yerleşimlerin izlerini araştırmaya geldiklerinde keşfedilmiştir. O dönemde Anadolu, Neolitik Çağ oluşumlarının dışında herhangi bir erken yerleşmenin olmadığı bir bölge olarak kabul ediliyordu. Yüzeyde buldukları obsidiyen ve seramik parçalarına bakarak önemli ilk yerleşmelerin olduğunu anlayan Mellaart, 1965 yılında höyükteki ilk kazılarına başlamıştır” dedi.

Kendisinin de bu ekibe 1996 yılında dahil olduğunu belirten Doç. Dr. Özdöl Kutlu, Çatalhöyük’ün tarihçesinden, kendisinin oraya yaptığı ilk ziyaretinden, oradaki çalışmalarından ve Çatalhöyük’ ün öneminden bahsetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir