Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesi’nde ‘E?’ fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu

Yrd. Doç. Dr. Yelmen, “Analog dönemi özlüyorum”

Sümeyye Ural- Mümine Alçiçek

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde  “E?”   fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışına Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Alev Parsa, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zühal Özlem Sağlamtimur,  çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Hakkâri Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yelmen’in fotoğraflarının yer aldığı sergi 10 Nisan’a kadar ziyarete açık kalacak.

Fotoğrafların İzmir’de çekildiğini, fotoğraf çekiminin üç senelik bir zaman dilimini kapsadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yelmen “Yoğunlukla sokak fotoğrafçılığı üzerine çalışıyorum. Bireysel bakış açısının öne çıktığı tarzı benimsemeye çalışıyorum. Siyah beyaz çalışıyorum. Siyah beyazın gerçeküstücülüğe biraz daha yakın olduğunu düşünüyorum. İnsanlar renkli görüyor, siyah-beyaz görmüyor. Dolayısıyla siyah beyaz sunulan bir dünya, gerçeküstücülüğe kapı aralayan bir dünyadır. En basit şekilde bunu böyle elde edebildiğimi düşündüğüm için siyah beyaz çalışıyorum. Birazcık da nostalji özlemi var işin doğrusu” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yelmen, “Benim fotoğrafa başladığım dönemde filmlerle çalışıyorduk. Ben hala o dönemi özlüyorum ama tabi teknik imkânlardan dolayı artık bu teknikleri kullanamıyoruz. İmkânım olsa bu tekniği kullanmak isterdim ve çok da mutlu olurdum. Fotoğrafın her aşamasını daha iyi hissedebildiğiniz bir süreçti. Şuan öyle değil, deklanşöre bastığınız an görüntüyü görebiliyorsunuz bu da görsel tüketimi etkileyen bir faktör. Fotoğrafı oluşturma sürecinde bile tüketim süreci başlamış oluyor.  Analog dönemde filmi alıyordunuz, banyosu vardı, çekim süreci vardı,  görüntüyü göremiyordunuz ve bunun için belirli bir süre gerekiyordu, baskı başka bir süreçti. Dolayısıyla fotoğrafı her aşamada iliklerinize kadar hissediyordunuz. Bu duygu günümüzde kayboldu. Tüketim kültürünü yenmek adına fotoğraflarımı yavaşlatmaya çalışıyorum. Çünkü bu şekilde elinizdeki materyale daha çok odaklanabiliyorsunuz. Benim fotoğraflarıma baktığınız zaman klasik kompozisyon kurallarını göremeyebilirsiniz. Bazı insanlara yanlış gibi görünen fotoğraflarım var, kimisi çok karanlık kimisi olmadık yerlerden kesilmiş. Bu benim bulduğum bir teknik değil, fotoğraf tarihinde kullanılan bir yöntem. Bu fotoğraflar herkesin çekebileceği izlenimini verir ama işin aslı pek öyle değildir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir