Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ ÇEVMER’den “Ormanlar ve İklim Değişikliği” semineri

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından Perşembe Seminerleri kapsamında “Ormanlar ve İklim Değişikliği’’ başlıklı seminer gerçekleştirildi. Çevirmiçi gerçekleştirilen seminerin moderatörlüğünü ÇEVMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya üstlendi. Seminere konuşmacı olarak Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Sargıncı katıldı.

Dünyanın tarihsel açıdan yaşadığı büyük iklim değişiklerinden ve buna bağlı yok oluşlardan bahseden Dr. Öğretim Üyesi Sargıncı, “Yok oluşlara neden olan en önemli etkenlerin başında, küresel ısınma ya da soğumanın olduğunun görüyoruz. Çeşitli volkanik aktivitelerle atmosferdeki karbondioksit oranın arttığını veyahut azaldığını, bu vesileyle dünyanın ya çok ısındığını ya da buzul çağ gibi soğuduğunu görüyoruz’’ dedi.

En yüksek sera gazı etkisini yapan gazların başında karbondioksit geldiğini belirten ve son 250 yılda atmosferdeki karbondioksit artışını vurgulayan Sargıcı, “Bilim insanları bu etkinin ne kadar büyük yıkımlara sebep olabileceğini görmeye başlamışlar ve 1995’te İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, 2005’te Kyoto protokolü, 2015’te Oaris anlaşması ve 2021’de Glasgow’da iklim paktı gibi adımlar atılmaya başlanmış.  Bunların genel amacı atmosfere salınan sera gazlarına yönelik çözüm üretmek. Küresel ısınmayı durdurmanın veya sınırlandırmanın yollarını aramak” diye konuştu.

Ormanların bir taraftan karbondioksit alıp bir taraftan karbondioksit veren bir doğası olduğunu belirten Sargıcı, “Ormanlar, büyük birer karbon depoları.  Orman yönetiminde ve iklim değişikliğiyle mücadelede temel amaç, atmosfere salınan karbondioksit miktarının sabitlemek” dedi.

Sunumun sonunda Dr. Öğr. Üyesi Murat Sargıncı katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir