Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli Doktora Öğrencisi Durmaz, “Türk Biyokimya Dergisi En İyi İnovatif Bildiri Ödülü ”nün sahibi oldu

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Burak Durmaz, 33.Uluslararası- Ulusal Biyokimya Kongresinde 304 bildiri arasından Türk Biyokimya Derneği tarafından verilen   “Türk Biyokimya Dergisi En İyi İnovatif Bildiri Ödülü”ne layık görüldü.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, genç bilim insanını tebrik ederek başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam kurumsal akredite araştırma üniversitemizde bilimsel çalışmalara her zaman destek vererek genç bilim insanlarının yanında olmayı sürdürüyoruz. Üniversitemiz nitelikli insan kaynağı bakımından ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alıyor. Genç araştırmacılarımız alanlarında başarılı akademisyenler ile birlikte nitelikli bilimsel çalışmalar yürütüyorlar. Tıp Fakültemiz Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Burak Durmaz, ‘Türk Biyokimya Dergisi En İyi İnovatif Bildiri Ödülü’nün sahibi oldu. Bilim üretme motivasyonumuza katkı veren genç bilim insanımızı kutluyorum” dedi.

Yürütücülüğünü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Eser Yıldırım Sözmen’in yaptığı Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr.  Hatice Kalkan Yıldırım, Eczacılık Fakültesi Farmasotik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.  Şura Baykan Öztürk, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim elemanı  Uzman Doktor Erhan Canbay ve  YÖK 100/2000 Programı kapsamında eğitimine Ege Üniversitesinde devam eden  Doktora Öğrencisi Budak Durmaz’ın yer aldığı çalışma; 33.Ulusal Türk Biyokimya Kongresinde 304 çalışma arasında ‘Gıdalarda Histamin Miktarının Düşürülmesi İçin Yenilikçi Bir Uygulama: Diamin Oksidaz İle Zenginleştirme’ başlığıyla en iyi inovatif bildiri ödülünü almaya hak kazandı.

Çalışma ile ilgili bilgi veren Doktora Öğrencisi Burak Durmaz, “Bu çalışmada buğday çiminden elde edilen Diamin Oksidaz (DAO) enzimi ile  histaminin içeriği yüksek olan gıdalarda zenginleştirme yapılmıştır. Tarafımızdan ilk kez uygulanan bu yöntem ile bitkisel DAO enzimi ile yoğurdun histamin seviyesi önemli ölçüde azaltılmıştır. Bu uygulamanın yaygınlaştırılması ile histamin intörelansı olan kişilerin intörelansa sebep olan besinleri güvenli kullanılabilmeleri sağlanacak ve yaşam kalitelerini artacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir