Engelsiz Eğitim Engelsiz Yaşam

Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, Ege Üniversitesinin erişilebilir eğitimini ve engelsiz yaşamı anlattı
Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arası “Dünya Engelliler Haftası” olarak kutlanıyor. Düzenlenen etkinliklerle engelli bireylerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekilerek toplumda farkındalık oluşturuluyor.
Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Koordinatörü Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “1981 yılından bu yana 10-16 Mayıs Engelliler Haftası; görme, işitme, ortopedik, zihinsel ve konuşma engelliler ile birlikte çözüm üretme ve engelli bireylerin haklarına dair kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla kutlanıyor. Ege Üniversitesinde, YÖK’ün temel aldığı mekanda erişim, eğitimde erişim ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişim alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Kapsayıcı ve erişilebilir eğitim ortamı oluşturma vizyonu doğrultusunda kampüs genelinde erişilebilirlik çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Kampüsümüzde ve bütün birimlerimizde; rampa, asansör, yönlendirme tabelaları, engelli otopark alanları ve yazılı bilgilendirme sistemleri gibi yapısal düzenlemelerin tümünün yapıldığını ifade etmek isterim. Engelli öğrencilerimizin akranları ile her alanda eşit erişimine yönelik çalışmaları Engelsiz Ege Birimi ve akademik birimlerin yoğun işbirliğiyle yürütüyoruz” diye konuştu.
Engelsiz Ege Koordinatörlüğünün ileriye yönelik çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Rektörümüz sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın yoğun destek verdiği Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü ve Ege Teknopark iş birliğinde yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projesi kapsamında 30-31 Mayıs ve 1 Haziran 2025 tarihlerinde üç gün sürecek ve Türkiye’deki ilklerden biri olacak ‘Ege Üniversitesi Engelsiz Erişim Teknolojik Tasarım Yarışması: Access The Game Hackathon İzmir’ isimli proje için hazırlıklarımıza başladık. Şimdiden tüm oyun ve teknoloji severleri etkinliğimize davet ediyoruz” dedi.
Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın göreve geldiği ilk günden itibaren son sekiz yılda kampüsümüzde engellilik alanında yapılan çalışmalar her geçen gün hızla artmaktadır. Her yıl düzenlenen ‘Rektör ile Akşam Çayı’ etkinliğinde engelli öğrencilerimiz ve aileleri rektörümüz ve üst yönetim ile bir araya gelmektedir. Engelsiz Ege Üniversite Sempozyumunu geleneksel olarak düzenlemekteyiz. Farkındalık çalışmaları kapsamında televizyon ve radyo programları yapmaktayız. 2025 yılı itibari ile üniversitemizin tüm web sayfalarında ‘Engelsiz Çeviri Asistanı’ ve ‘Web Erişebilirlik Aracı’ uygulamalara hayata geçirdik. Koordinatörlüğümüz başta olmak üzere tüm akademik birimlerimiz de engellilik alanındaki farkındalığı daha çok geliştirmek için çalışmaktayız. Üniversitemizde Engelsiz Ege Koordinatörlüğü olarak mekan, eğitim ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişilebilirliğin yalnızca bir standart değil aynı zamanda akademik eşitlik ve toplumsal katılımın temel koşulu olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı sürdürülebilir şekilde geliştirmeye devam ediyoruz. ” diye konuştu.