EÜ’de “Türk Dünyası Bağlamında Ateizm ve Deizm” söyleşisi düzenlendi

Elif Şimşek
Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Türk Dünyası Akademik Araştırmalar Topluluğu tarafından “Türk Dünyası Bağlamında Ateizm ve Deizm” başlıklı söyleşi düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Ahmet Arslan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Yakıt konuşmacı olarak yer aldı. Açılış konuşmasını Topluluk Başkanı Muharrem Turgut’un yaptığı söyleşiye, Ege Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Ateizm kavramını tarihsel kökenleri, felsefi yansımaları ve dilsel karşılıkları hakkında konuşan Prof. Dr. İsmail Yakıt, “Ateizm kavramının Türkçede tam karşılığı yok. ‘Ateist’ kelimesinin Arapçada ‘ilhad’, Osmanlı Türkçesinde ‘zındık’, İslam literatüründe ise ‘dehri’ ya da ‘mülhid’ gibi kavramlarla ifade ediliyor ancak bu terimlerin her biri ateizmin farklı yönlerini eksik veya farklı şekillerde yansıtıyor. Ateistler için ‘Tanrı tanımaz’ ifadesi kullanılıyor ama bu ifade ateizmi doğru yansıtmıyor çünkü tanımamak başka, Tanrı’nın varlığını reddetmek başka bir felsefi tutumdur” dedi.
“Ateizm yalnızca inkâr değil, felsefi bir sorgulamanın ürünü”
Ateizmin etik ve felsefi bir duruş olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Yakıt “Ateizmin yeri Kur’an perspektifinden değerlendirildiğinde doğrudan ‘ateizm’ kavramı geçmese de, Tanrı’yı reddedenlerin varlığından bahsediliyor. ‘Tanrı yoktur’ diyenler Tanrı hakkında yine de bir fikir taşıyor ve bu inkâr aslında varlığa yönelik bir tür hesaplaşma salt inkârlar bile Tanrı’yı zihinsel olarak kabul etmeyi ima ediyor. Ateizmin boşluk, nihilizm ya da değersizlik değil; insanın kendi anlamını kendi yaratması yönünde bir irade ortaya koymasıdır. Ateizm, bu bağlamda yalnızca inançsızlık değil, aynı zamanda etik, felsefi ve ontolojik bir sorgulamanın ürünü olarak değerlendirilmelidir” diye konuştu.
Türk Dünyası Akademik Araştırmalar Topluluğu Başkanı Muharrem Turgut ise “Bu Türk Dünyası Akademik Araştırmalar Topluluğunun ilk etkinliği. Bu programla birlikte bilimsel ve kültürel faaliyetlerine kararlılıkla devam edeceğiz. Türk Dünyası Akademik Araştırmalar Topluluğu’nun, Ege Üniversitesinin 70. Yılında ve aynı zamanda öğrenci Şehidimiz Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun şehadetinin 10. yılında kurulması, tarihi bir tevafuk olarak bizleri gururlandırmış ve bir sorumluluk yüklemiştir. Değerli hocalarımıza, öğrenci arkadaşlarımıza, üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Söyleşi sonunda, Ege Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanefi Palabıyık, Prof. Dr. İsmail Yakıt’a katkılarından dolayı “Teşekkür Belgesi” ile birlikte “Yesevi Mührü” takdim etti. Yoğun ilgi gören söyleşi, soru ve cevap bölümüyle sona erdi.