Prof. Dr. Cemal Koç, dokuzuncu kez “Cebir Günleri” ile anıldı

Ege Üniversitesinde 70. Yıl Etkinlikleri devam ediyor
Ege Üniversitesi (EÜ) 70. Yıl Etkinlikleri kapsamında, ülkemizin yetiştirdiği önemli matematikçilerden Prof. Dr. Cemal Koç anısına düzenlenen “Cemal Koç Cebir Günleri”nin dokuzuncusu gerçekleştirildi. EÜ Fen Fakültesi Matematik Bölümünde düzenlenen etkinliğe; EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, , akademisyenler, öğrenciler ve Prof. Dr. Cemal Koç’un sevenleri katıldı. Etkinlikte cebir alanındaki güncel gelişmelere de yer verildi.
Programın açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Matematik Bölümü Cebir ve Sayılar Teorisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurcan Argaç, “Bugün, ülkemizin matematik alanında yetiştirdiği en değerli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Cemal Koç’u anmak ve onun anısına düzenlenen ‘Cemal Koç Cebir Günleri’nin dokuzuncusunu gerçekleştirmek üzere buradayız. Bu anlamlı etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Bugün burada, onun bilimsel mirasını yaşatmak, yeni kuşaklara aktarmak ve anısını onurlandırmak için toplandık. Bu etkinliğin verimli, ilham verici ve Cemal Hoca’nın vizyonuna yakışır şekilde geçmesini diliyorum.” dedi.
“Bilim ve eğitime adanmış bir ömür”
Prof. Dr. Cemal Koç’un hayatına değinen Prof. Dr. Argaç, “Prof. Dr. Cemal Koç, 1941 yılında Bulgaristan’da doğdu. Eğitim hayatına Türkiye’de devam ederek matematik alanında derin izler bıraktı. Ege Üniversitesinde başlayan akademik yolculuğu, ODTÜ ve Doğuş Üniversitesinde devam etti. Cebir alanına olan ilgisi, yalnızca kendi akademik üretkenliğiyle sınırlı kalmadı; birçok öğrenci ve araştırmacıya da ilham oldu. Hocamız, Türkiye Matematik Vakfı’nın kurucularından biri olarak matematik eğitimine önemli katkılar sundu. 1991’de yayın hayatına başlayan ‘Matematik Dünyası’ dergisinin ilk editörlüğünü üstlenerek, bilimsel bilginin yaygınlaşmasına öncülük etti. Ayrıca düzenlediği matematik yarışmaları ve yazdığı ders kitaplarıyla gençlerin matematiğe olan ilgisini artırmayı hedefledi. Prof. Dr. Cemal Koç, 1 Nisan 2010 tarihinde aramızdan ayrıldı. Ancak onun bilimsel mirası ve eğitime olan katkıları, bugün hâlâ bizlerle birlikte yaşıyor. Bu etkinlik, Prof. Dr. Cemal Koç’un bıraktığı bilimsel mirası gelecek nesillere aktarmak adına çok kıymetli bir platform olma özelliği taşıyor. Onun izinden gitmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
“Matematik, dünyanın en evrensel dillerinden biridir”
Prof. Dr. Cemal Koç’la ilgili anılarını katılımcılarla paylaşan emekli matematikçi Dr. Birol Temelkuran, “Cemal Hocamız, çok ince, onurlu ve etrafındakileri düşünen bir insandı. Maddi imkânsızlıklar içinde bilim yapmaya çalıştığımız yıllarda, ay sonunda kimin parası biterse ortak havuzdan destek olurduk. Matematik mantık ve sanattır. Matematik, dünyanın en evrensel dillerinden biridir. Bir bilim dalı matematiği kullanmıyorsa, henüz tam anlamıyla bilim olamamıştır. Bu dili doğru anlatmak ve sevdirmek gerekir. Cemal Koç’u saygı ve özlemle anıyorum” diye konuştu.
Etkinlikte; İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Songül Esin, “Cemal Koç ile Matematik Yolculuğum” başlıklı sunumunda hocasıyla olan akademik serüvenini paylaştı. Ardından Afyon Kocatepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Kaynarca, “Bazı Cebirler Üzerinde Neredeyse Projektif Modüller” başlıklı konuşmasında Auslander’ın etkisiyle şekillenen çalışmalarını aktardı. Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Güçlükan İlhan “Kamalı Poligonların Otomorfizm Grupları”, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Doç. Dr. Haydar Göral “Sayı Cisimlerinin Bir Sınıflandırması” ve Ege Üniversitesi’nden Arş. Gör. Dr. Damla Acar ise “Butson-Hadamard Kodlar Üzerine” başlıklı sunumlarıyla cebir alanındaki güncel araştırmalarını katılımcılarla paylaştı.
Hem bilimsel paylaşımlarla hem de Prof. Dr. Cemal Koç’un bıraktığı değerli mirasın yaşatılmasıyla anlam kazanan “9. Cemal Koç Cebir Günleri” etkinliği, Prof. Dr. Nurcan Argaç’ın konuşmacılara “Teşekkür Belgesi” takdim etmesiyle son buldu.