EÜ’de özel bireylerin eğitiminde “PASS Teorisi” tartışıldı

Özlem Gökmen- Hayat Karadeniz – Deniz Vardal
Ege Üniversitesi (EÜ) Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “PASS Teorisi” konulu konferans düzenlendi. Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe ve Merkez Müdürü Yardımcısı Doç. Dr. Esra Kanlı Denizci moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe konuşmacı olarak Özel Eğitim Uzmanı, PASS Programları Süpervizörü ve Yazar Gökhan Karatepe katıldı. Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programa; Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Betül Meydan, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Bugün burada, Bilişsel Psikoloji ve Eğitim Bilimleri alanında önemli yaklaşımlardan biri olan PASS Teorisi’ni ele alacağız. Etkinliğimize gösterdiğiniz ilgi ve katılım için teşekkür ediyorum. Zihinsel işlevleri değerlendirirken kullanılan yöntemlerin kanıta dayalı olması oldukça önemlidir. Bu nedenle PASS teorisi gibi bilimsel temelli uygulamaların eğitimciler ve öğrenciler için büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
“Her çocuğun öğrenme biçimi farklı”
Özel Eğitim Uzmanı Gökhan Karatepe, PASS modelinin sunduğu yeni perspektifleri katılımcılarla paylaştı. Karatepe, “Klasik özel eğitim sistemi, çocuğu tanı kategorilerine hapsederek bireysel öğrenme ihtiyaçlarını göz ardı ediyor. Her çocuğun öğrenme biçimi farklı. Tanılar, bu farklılıkları açıklamakta yetersiz kalıyor. Bizim çocuğu değil, tanıyı anlamaya çalıştığımız bir sistemimiz var” dedi.
PASS Teorisi’nin, klasik IQ testlerine göre çocuğun bilişsel profiline çok daha detaylı ve işlevsel bir bakış sunduğunu belirten Karatepe, “Bir çocuğun dikkat becerisi güçlü olabilir ama eşzamanlılıkta zorlanabilir. Ya da ardıllıkta zayıf olup planlamada çok iyi olabilir. Biz bu farkları görmek zorundayız. Öğrenme Güçlüğü olan bir çocukta eşzamanlılık zayıf olabilir ama dikkat mükemmel düzeyde olabilir. Bunu ancak PASS ile görebiliyoruz. Bu teori bize çocuğun zekâsını değil, nasıl düşündüğünü gösteriyor. Bu sayede müdahale programını doğru noktadan başlatabiliyoruz” diye konuştu.
Karatepe, “Bir çocuğun gelişimi üç bacaklı bir masa gibidir: aile, öğretmen, uzman. Biri eksikse masa devrilir. Her çocuk bir haritadır; bazen dağlık, bazen düzlük ama mutlaka keşfedilmeyi bekleyen bir yer vardır. Ben PASS Teorisi ile sadece çocukları değil, kendimi de yeniden keşfettim” diyerek sözlerini noktaladı.