Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların güncel durumu konuşuldu

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Girne Üniversitesi iş birliğinde, “Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Güncel Durum Sempozyumu” düzenlendi. Halk sağlığını tehdit eden cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara dikkat çekmek ve bu alandaki güncel bilimsel gelişmeleri paylaşmak amacıyla çevirimiçi gerçekleştirilen sempozyuma 160 kişi katıldı.

2025’in “Aile Yılı” ilan edildiğini belirten Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez ise “Bu sempozyumla güvenli aile temasını da destekliyoruz. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikososyal etkiler de yaratıyor. Bu sempozyum, halk sağlığına küresel ölçekte katkı sunacak bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor” diye konuştu.

Açılış konuşmasında Girne Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Hazel Şahin Tarım, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bireylerin ruhsal ve sosyal yaşamını derinden etkilediğine dikkat çekerek, “Damgalanma, utanma ve suçluluk duyguları bireylerin tedaviye erişimini engelliyor. Sağlık profesyonellerinin bu süreçte empatik bir yaklaşım benimsemesi kritik önemdedir” dedi.

 “Toplumsal farkındalık ve tarama programları yaygınlaştırılmalı”

Sempozyumun birinci oturumunda Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ve KKTC’de toplumsal farkındalığın artırılması ve tarama programlarının yaygınlaştırılması büyük önem taşıdığını belirtti. Doç. Dr. Dilek Sarpkaya Güder ise, enfeksiyonların genç yaş grubunda hızla yayıldığını vurgularken, Prof. Dr. Gül Ertem ise HPV’ye karşı erken aşılama ve düzenli taramanın öneminden bahsetti.

“Gençler yüksek risk altında”

İkinci oturumda, gençlerin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar açısından yüksek risk grubunda yer aldığına vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Akalpler, cinsel sağlık eğitimi, korunmada temel bir araç olduğunu belirtti. Arş. Gör. Buse Ateş korunma yöntemlerinin etkisine değinirken, Yrd. Doç. Dr. Hazel Şahin Tarım ise enfeksiyonların psikososyal etkilerini ve empatik desteğin önemini anlattı.

Doğru bilgilendirme ve etik ilkeler ön planda”

Üçüncü oturumda ise Arş. Gör. Dr. Ruken Yağız Altıntaş etik ilkelere dikkat çekerken, Uzm. Nilsu Atıcı doğru bilgilendirmenin tedavi sürecine katkısını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Serap İleri, sağlık profesyonellerinin empatik tutumlarının, bireylerin tedaviye uyumunu artırdığını vurguladı.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla tamamlanan sempozyum, bilimsel iş birliğini güçlendirmenin yanı sıra toplumsal farkındalığın artırılmasına da önemli katkı sağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir