Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Dr. Koç, “Türkiye olarak dijital teknolojiyi sadece tüketen değil üreten olacağız”

EÜ 2023-2024 Akademik Yıl açılışı gerçekleştirildi

Dr. Koç, “Türkiye olarak dijital teknolojiyi sadece tüketen değil üreten olacağız”

· Rektör Prof. Dr. Necdet Budak “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En Büyük Eserim’ dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla azim ve kararlılıkla çalışarak üniversitemizi ve ülkemizi geleceğe daha güçlü, daha müreffeh bir şekilde hazırlayacağız” diye konuştu.

· Dr. Ali Taha Koç, “Dijital teknolojileri tüketenler değil, üretenler geleceğe yön verecek. Biz de Türkiye olarak tüketen değil üreten olacağız” dedi.

· İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, “Günümüz dünyasındaki yarış, kaliteli ve akademik donanıma sahip bireyler arasında olacak. Dolayısıyla, dijitalleşmenin baş döndürücü bir hızla geliştiği bu dönemde gençlerin başta dijital alan olmak üzere her alanda çok iyi yetişmiş olması gerekiyor” diye konuştu.

Ege Üniversitesi, 2023-2024 akademik yılına, gerçekleştirilen açılış töreni ile “Merhaba” dedi. EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış törenine, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, il protokolü, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Akademik yılın açılış dersini Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç verdi.

Tören öncesine Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve Ege Üniversitesi senato üyeleri tarafından çelenk sunuldu. Burada bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında tarihi zaferlerle dolu bir milletin asil evlatları olarak bizler Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkarak vatani sorumluluklarının bilincinde nesiller yetiştiriyoruz. 68 yıllık köklü geçmişi, nitelikli akademik kadrosu, güçlü bilimsel çalışmaları, seçkin öğrenci ve mezunlarıyla ülkemizin geleceğine değer katan Üniversitemizde; Cumhuriyetin 100. Yılını Tam akredite, Öğrenci Odaklı, Araştırma Üniversitesi olma gururuyla kutlamanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.  2023-2024 eğitim-öğretim yılının ülkemiz ve üniversitemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

MÖTBE Kültür Salonunda gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ege Üniversitesi tanıtım filminin gösterimi ile başladı.  Akademik yılın ilk dersini veren Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Bugün sizlerle birlikte olmamıza vesile olan Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkür ediyorum. Geleceği idare edebilmek, onu yönetebilen, kökleri geçmişten gelen, dalları geleceğe uzanan idealist bir nesilden geçiyor. Ülkemizin bu idealist nesle sahip olduğunu da TEKNOFEST kuşağında hep beraber gördük. Yaklaşık bir ay önce toplam 1.1 milyon ziyaretçi İzmir’de TEKNOFEST’e katıldı. Türkiye’nin geleceğe dokunan neslinin TEKNOFEST’e olan ilgisini ve kendilerini geliştirmeyi öğrendiklerini hep birlikte gördük” dedi.

Gençlere seslenen Dr. Koç, “Değerli gençler, bilgi, insanoğlunun varoluşundan bu yana çok büyük bir güç unsuru. Bilginin sağladığı bu güce, günümüzde dijital teknolojileri üreterek ulaşabiliriz. Örneğin yapay zekâ, kuantum, blokzincir, bulut bilişim, 5G gibi yenilikçi teknolojileri üretenler, bu teknolojileri sadece kullananlardan üstün olacaklar. Bu teknolojileri tüketenler değil, üretenler geleceğe yön verecek. Biz de Türkiye olarak tüketen değil üreten olacağız. Dijital dünyada geçirdiğimiz süreler katlanarak artıyor. Alışageldiğimiz her şey dijital evrene taşınıyor. Yenilikçi teknolojilere, nesnelerin internetine verilebilecek örneklerden belki de en güzeli ise Türkiye’nin Otomobili TOGG. TOGG, etrafındaki nesnelerle konuşabilen, içerisinde bize ait teknolojilerin yer aldığı bir sistem olarak geliştiriliyor. Yani bir araba değil akıllı bir cihaz görevi görüyor” dedi.

“Tüm kaynaklar tek bir cihaza sığıyor”

Yapay zekanın gelişiminden söz eden Dr. Ali Taha Koç, “Yapay zekânın günümüzde yapabildikleri bambaşka boyutlara ulaşmış durumda. Yapay zekâ artık makaleler yazabiliyor, ödevler yapabiliyor, resim çizebiliyor ve daha birçok işimizi kolaylaştırabiliyor. Dijitalleşme, tüm kaynakları tek bir cihaza sığdırmamızı sağladı. Birçok kaynağa kolay ulaşabilen, bu teknolojileri iyi bilen gençlerimiz ise sadece bir alanda değil birden fazla alanda uzmanlaşabiliyorlar. Özellikle yabancı dil öğrenme, yazılım dilleri öğrenme gibi konularda çok daha hızlı öğrenme sağlanabiliyor. Yenilikçi teknolojilerin ve dijitalleşmenin hızlanmasıyla eğitim kurumlarımız nerede olursa olsunlar öğrencilerimize ulaşabiliyor” dedi.

“Ara eleman değil aranan eleman olacaklar”

Türkiye’de açılan 4 Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulundan birinin de Ege Üniversitesinde açıldığını vurgulayan Dr. Koç, “Yükseköğretimde siber güvenlik programlarının oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla Yükseköğretim Kurulu ile birlikte 4 üniversitemizde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarını açtık. Bu okullar siber güvenlik kapasitemizin geliştirilmesinde öncülük ederek, ulusal siber güvenliği sağlayacak. Buradan yetişen elemanlar ara eleman değil aranan elaman olacak. Başta siber güvenlik alanında olmak üzere birçok alanda geleceğin meslekleri ortaya çıkacak” diye konuştu.

Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamaya çok az bir zaman kaldığını ifade eden Dr. Koç, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girerken önümüzde çok büyük bir hedef yer almakta. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde koymuş olduğumuz Türkiye Yüzyılı vizyonunu her alanda gerçekleştireceğiz. Her alanda baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı, teknolojilinin soluksuz bir şekilde ilerlediği çağımızda bu vizyonun hayata geçirilebilmesi için de kamu, özel sektör, akademi dünyamız olmak üzere hepimizin çok çalışması gerekmekte. Bu vizyonun hayata geçebilmesi için de kuşkusuz en çok siz değerli akademisyenlerimize güveniyoruz. Çünkü Türkiye Yüzyılını hayata geçirecek ve yaşatacak olan gençlerimiz sizlerin elinde yetişecekler. Sizlerin elinde yetişen gençlerimiz Türkiye Yüzyılını Dijitalin Yüzyılı, Yenilikçi Teknolojilerin Yüzyılı yapacaklar. 2023-2024 akademik yılının başta akademisyenlerimize ve öğrencilerimize olmak üzere tüm eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmasında öğrencilere seslenen İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban,  “Ne mutlu ki, hocalarımız öğrencileriyle, gençlerimiz de hem arkadaşlarıyla hem de kampüsleriyle buluştular. İnsan hayatının en keyifli olduğu, her şeyden sınırsız keyif aldığı dönem, üniversitedeki öğrencilik hayatıdır. Sizlerin bu dönemi yaşanan doğal afetler ve pandemi ile geçirmiş olmanız maalesef bir kayıp. Bu nedenle, burada olacağınız her yılı dolu dolu değerlendirin. Öğrencilik dönemi  kendinizi donanımlı olarak yetiştirmek için hem de  kendinizi birçok alanda geliştirmek için çaba gösterdiğiniz bir dönem. Kendinizi birçok alanda donanımlı hale getirin ve eğitim-öğretim dönemini arkadaşlarınızla, hocalarınızla ve şehrin güzellikleriyle dolu dolu geçirmeye çalışın. Çünkü bu kadar güzel kampüs ortamları, deneyimli, pırı pırıl akademisyenler sizleri geleceğe hazırlamak için var” dedi.

“Sizlerden beklentimiz çok yüksek”

Öğrencilere ve akademisyenlere büyük görevler düştüğünü söyleyen Vali  Dr.  Elban, “Bizim sizlerden beklentimiz çok yüksek. Çünkü günümüz dünyasındaki yarış, kaliteli ve akademik donanıma sahip bireylerle olacak. Dolayısıyla, dijitalleşmenin baş döndürücü bir hızla geliştiği bu dönemde sizlerin başta dijital alan olmak üzere her alanda çok iyi yetişmiş olmanız, Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda, muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmemiz için çok iyi yetişmeniz gerekiyor. Bu anlamda, sizlerden beklentilerimiz çok yüksek, üniversite yaşamınızı dolu dolu geçirirken aynı zamanda bu büyük sorumluluğun bilincinde olmanızı da bekliyoruz. Sizlere başarılar dilerken, yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Gazze’de bir insanlık dramı yaşanıyor”

Konuşmasına Gazze’de yaşanan vahim katliamdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Gazze’de insanlık dramı yaşanmaktadır. Gazze’deki masumların hiçbir ayrım gözetilmeden sürekli bombardımana maruz bırakılarak katledilmelerini asla kabul etmiyorum. İsrail’in acımasız, insanlıktan nasibini almamış bu vahşiliğini şiddetle tekrar tekrar kınıyorum. Hayatını kaybeden tüm Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

Ege Üniversitesi ailesinin bir mensubu olmaktan onur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, “41 yıllık Ege Üniversiteli olarak hem öğrencilik yıllarımı geçirdiğim hem de bir akademisyen olarak mesleğimi icra ettiğim bu köklü kuruma son 6 yıldır gururla rektör olarak hizmet vermekteyim. Görevi devraldığımız günden beri azim ve kararlılıkla Ege Üniversiteli olma bilinciyle ülkemiz ve üniversitemiz için çalışıyoruz. Son 6 yılda çağın gereksinimlerine uygun akademik çeşitliliği ve güçlü teknolojik altyapısı ile dev bir bilim üssü haline gelerek öncü uygulamaları ile köklü tarihine yaraşır yeni başarı hikâyeleri yazdık. Ne mutlu ki bugün Cumhuriyetimizin 100. Yılını; Kurumsal Tam Akredite, Öğrenci Odaklı, Araştırma Üniversitesi hüviyetine sahip Türk yükseköğretim sistemimize örnek, öncü bir üniversite olmanın haklı gururuyla; başımız dik bir şekilde kutluyoruz. Bu yıl bizi en fazla gururlandıran gelişme ise; 2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde, Ege Üniversitesi olarak; eğitim-öğretim ve araştırma çalışmalarında bilime ve ülkemizin kalkınmasına katkılarımız nedeniyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ‘2023 YÖK Üstün Başarı Ödülü’nü almak oldu” dedi.

“Üniversitemizi uluslararası arenada dünya markası haline getireceğiz”

Ege Üniversitesi olarak yeni nesilleri en iyi şekilde yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak; aydınlık geleceğin inşasında başrol üstlenecek gençleri ülkemize kazandırıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye Yüzyılını Akademinin Yüzyılı yapmak, geleceğe daha güçlü bir Türkiye miras bırakmak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz.  Ülkesinin hedef ve ideallerine katkı sağlamayı esas almış köklü bilim yuvamızın, nihai hedeflerine ulaşmak için yüksek inançla yılmadan çalışan ve üreten Ege Üniversitesi Ailesine huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımı sunuyorum, Önümüzdeki dönem ortak başarılarımıza yenilerini eklemek ve üniversitemizi küresel çapta tanınır kılmak için aynı inançla hep birlikte çalışarak köklü geçmişimizin mirasıyla bilim çağında aydınlık geleceğimizi inşa edeceğiz. Dijitalleşme ve bilim diplomasisi yürüterek uluslararasılaşmada yükseköğretim kurumlarına örnek teşkil eden çalışmaları hayata geçireceğiz. Nihai amacımız Ege Üniversitesini uluslararası arenada bilinen bir dünya markası haline getirmektir” diye konuştu.

Prof. Dr. Budak, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En Büyük Eserim’ dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla azim ve kararlılıkla çalışarak üniversitemizi ve ülkemizi geleceğe daha güçlü, daha müreffeh bir şekilde hazırlayacağız. Üniversitemizin hedeflerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a, Bakanlarımıza,  İzmir Valimize, Milletvekillerimize, ilimizin değerli bürokratlarına, tüm kamu kurum ve kuruluşu temsilcilerine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Öğrenciler adına konuşma gerçekleştiren Ege Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Kadir Gülhan, “Cumhuriyetimizin 100. yılında milli değerlerine bağlı ülkesi ve milleti için çalışıp üreten bireyler olmak için var gücümüzle çalışacağız. Öğrenci odaklı yönetim anlayışı ve üniversitemize kazandırdığı öğrenci odaklı uygulamalarıyla huzurlu ve güvenli bir aile ortamını bizlere sunan ve baba şefkatini bizlerden asla esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Başarılı öğrenci ve akademisyenlere belgeleri takdim edildi

Konuşmaların ardından Ege Üniversitesine dereceyle giren öğrenciler; Mete Karakoyunlu, Gülşen Buğ ve Karya Yağmur Kaç’a belgeleri takdim edildi. Ayrıca çeşitli alanlarda “Yılın Akademisyeni” ödülünü almaya hak kazanan; Prof. Dr. Filiz İçier, Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran, Prof. Dr. Tahsin Oğuz Başokçu, Doç. Dr. Çığır Biray Avcı, Doç. Dr. Özlem Barut Selver, Doç. Dr. Pelin Önder Erol, Doç. Dr. Nedim Özdemir, Doç. Dr. Burcu Türkcan ve Öğr. Gör. Dr. Özgün Işık’a ödülleri Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir