Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi üniversitesinden “Derin Teknoloji Fabrikası”

Türkiye’nin en büyük prototipleme fabrikalarından biri Ege Üniversitesi bünyesinde kuruldu

Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi üniversitesinden “Derin Teknoloji Fabrikası”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Avrupa Birliği (AB) programları kapsamında verdiği 6,5 milyon avroluk destekle Ege Teknopark bünyesinde Ege Derin Teknoloji Fabrikası kuruldu. Ege Üniversitesi bünyesinde oluşturulan “Derin Teknoloji Fabrikası” ile iş fikri olan girişimcilerin, tasarımlarını 3 boyutlu yazıcı teknolojileriyle hızla prototip haline dönüştürerek rekabet güçlerinin artırılması hedefleniyor. Fabrikada, girişimcilere ölçeklerini büyütmeleri, seri üretime geçmeleri ve uluslararası pazarda büyümeleri için eğitim ve mentörlük desteği de sunulacak.

Fabrikanın, derin teknoloji tabanlı ve yaşam bilimlerini de barındıran Türkiye’deki tek merkez olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “ ‘Donanım ve Prototipleme Laboratuvarı’ ve ‘Yaşam Bilimleri Laboratuvarı’ çatısı altında çok sayıda gelişmiş 3D yazıcı, test ve ölçüm cihazlarını bünyesinde barındıran fabrikadan iş fikri olan akademisyenler, öğrenciler, start-up girişimleri ve KOBİ’ler başta olmak üzere tüm girişimciler yararlanabiliyor. Metal ve polimer işleyebilen 3D yazıcılar, tel erezyon cihazları, kimyasal analiz enstrümanlarından olan gaz kromatografisi-kütle spektrometresi test cihazları, PCR test cihazları, biyomürekkeplerin canlı hücrelerle karıştırılarak doğal doku benzeri üç boyutlu yapıların oluşturabildiği 3D Bioprinter cihazları, biyoreaktörler ve yüksek teknolojiye dayalı görüntüleme sistemlerinin bulunduğu fabrika, bu teknoloji donanımını tek çatı altında sunan ülkemizdeki tek merkez olarak gösteriliyor” dedi.

“Avrupa’daki en üst teknoloji Ege Üniversitesinde”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak,  “Üniversite döner sermayesi ile yurt içi ve dışı kaynaklar kullanılarak hayata geçirdiğimiz Derin Teknoloji Fabrikası,  bin 100 metrekare kapalı alanda hizmet veriyor. Resmi açılışını kasım ayında yapmayı planlıyoruz. Derin Teknoloji Fabrikası, çok önemli bir tesis. KOBİ’lerin uluslararası arenada rekabet ettikleri firmalara karşı kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Tasarımlara ilişkin prototip geliştirilmesi çok önemli. Sadece Ege Bölgesi değil tüm Türkiye’deki KOBİ’ler ve sanayiciler, Avrupa’nın en üst teknolojisi olan bu alet ekipmanı kullanıp kendi 3D boyutunda prototiplerinin seri üretimine geçebilecekler. Avrupa’daki en üst teknoloji şu anda Ege Üniversitesi Teknoparkı’nda hizmete girmiş durumda. Bunun için de ayrı bir heyecan duyuyoruz. Burada özel sektör sanayi iş birliği projelerinde de bir artış bekliyoruz” dedi.

“Akademik çalışmalara katkı sağlayacak”

Fabrikanın Ege Üniversitesi özelinde de önemli katkılar sunacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Fabrika, üniversitemizdeki lisans-lisansüstü ve akademik çalışmalara altyapı sunabilecek. İlgili alanda staj uygulamaları burada yapılabilecek. Öğrencilerimizin dersleri için de bir uygulama alanı olacak. Mezunlarımıza istihdam alanı oluşacak. Yerli ve Milli teknolojiler ile bunlardan üretilecek katma değerli ürünler sayesinde üniversitemizin marka değerini de artırmış olacağız. Tabi ki üniversite-sanayi iş birliklerimizi de daha çok pekiştirmiş olacağız” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir