Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’den yasadışı tütün kullanım yaygınlığının tespitine yönelik proje

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sevtap Gümüş’ün yürütücülüğünü yaptığı, EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Doktora Öğrencisi Tütün Teknoloji Yüksek Mühendisi Fatih Uznay’ın araştırmacı olarak yer aldığı, “Türkiye’de Yasadışı/Kayıtdışı Tütün ve Tütün Mamulleri Ticareti: Piyasa Boyutu ve Yaygınlığı, Etkileyen Faktörler ve Mücadeleye Yönelik Bir Model” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. “2515-COST Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Programı”nın “Globalization, Illicit Trade, Sustainability and Security- CA21133” aksiyonu kapsamında yürütülen proje ile Türkiye’de yasadışı/kayıtdışı tütün ve tütün mamulleri ticaretinin piyasa boyutu ve mücadeleye yönelik araştırmalar yürütülecek.

Proje ekibini makamında ağırlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tütün kullanımı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplum sağlığını tehdit eden önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Yasadışı tütün kullanımının önlenmesine önemli katkı sağlayacağına inandığım bu proje ile kamuoyu bilgilendirilerek, önemli farkındalıklar oluşturulması son derece ümit verici. Proje ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

“Kamuoyunda bilgilendirme ve farkındalık yaratmayı hedefliyoruz”

Projenin amacı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gümüş, “Ülkemizde, 2008 yılında hayata geçirilen “Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı” ile tütün mamulü kullanımı ve maruziyetinin azaltılmasına yönelik uygulanan politikalar sonucunda giderek azalmaya başlayan tütün kullanımı, 2015 yılında tekrar artış gösterdi. Projemiz ile tütün kullanımının 2015 yılı sonrasında yeniden artış göstermesinin nedenlerine katkı yapan uygulamadaki eksiklik ve aksaklıkların belirlenmesi, gerek halk sağlığı gerekse ekonomik-sosyal etkileri bakımından önemli bir tehdit unsuru olan yasadışı/kayıtdışı tütün ve tütün mamülü piyasasının işleyişini inceleyeceğiz. Tütün mamüllerin üretimi ve piyasaya sunum yöntemleri ile piyasa boyutu ve yaygınlığının belirlenmesi, piyasadaki aktörler açısından çok boyutlu olarak etkilerinin ortaya konulması, tütün mamullerinin tanıtımı kapsamında firmalar tarafından yapılan uygulamaların belirlenmesi sonucunda, konuya ilişkin kamuoyunda bilgilendirme ve farkındalığın artırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir