Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Kırgız ve Kazak öğrenciler EÜ’de Akademik Türkçe öğreniyor

Yeni dönemdeki uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda önemli adımlar atan Ege Üniversitesi, özellikle Türk Cumhuriyetleri ile yakın ilişkiler kurmaya devam ediyor. Ege Üniversitesine sosyal sorumluluk projesi kapsamında Akademik Türkçe Eğitimi almaya gelen Kazakistanlı ve Kırgızistanlı öğrencileri, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, senato salonunda ağırladı.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE); Kırgızistan Türk Manas Üniversitesi ve Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinde eğitim gören 20 lisans ve 10 yüksek lisans öğrencisini, Zekerya Doğan Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Derneği katkılarıyla hazırlanan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında konuk ediyor. Proje ile söz konusu 30 uluslararası öğrenciye Akademik Türkçe Eğitimi veriliyor.

Projenin, Türk Devletleri Teşkilatının hedeflerine doğrudan katkı sağladığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Proje ile Türk Dünyası ülkelerinden ülkemize gelen öğrenciler Türkçe öğreniyor, ülkemizin adet, gelenek ve kültürünü tanıyor, insanımızla dostluklar kuruyor ve ilişkilerimizi gelecek nesillere taşımak adına adım atıyorlar. Etkin bir tarihin ve büyük bir coğrafyanın dili olan Türkçe, bize sadece tarihi aktarmaz, aynı zamanda geleceğimizi de inşa eder. Kırgız ve Kazak öğrencilerimizi burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Tersine beyin göçü için fırsat yaratacak bir proje”

Bu tür değişim programlarının tersine beyin göçü için bir fırsat olduğunu belirten TDAE Öğr. Gör. Kenan Doğan, “Tüm dünya yeni bir teknoloji dönemine girerken Türk Dünyası ülkeleri bu dönemi ıskalamak istemiyorsa genç ve dinamik nüfusun nitelikli yetişmesine önem vermelidir. Bu çerçevede uluslararası öğrenci hareketiyle üstün nitelikli insan gücünün ülkelerimize çekilmesi, kalkınmaya doğrudan katkı sağlayacağı gibi, teknoloji geliştirme yeteneği ve ihraç değerlerimizin artırılması konularında da ülkelerimize önemli girdiler sağlayacaktır. Projemiz, dil öğrenimini sadece ders ortamında gördükleri için Türkçeyi kullanma becerileri sınırlı seviyede kalan öğrencilerin Türkçe seviyelerinin ‘akademik düzeye’ çıkarılmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca projenin üniversitemize yüksek lisans ve doktora öğrencisi kazandırma potansiyeli vardır. Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma misyonuna da katkı sunan projemizi destekleyen Zekerya Doğan Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Derneği’ne teşekkür ediyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir