Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesinde “Ar-Ge’den Kliniğe” temalı In Vitro Diagnostik Çalıştayı yapıldı

Ceren Mintaş-Ayşe İrem Kihtir-Aslı Helvacı

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü ev sahipliğinde “In vitro Diagnostik Çalıştayı: Ar-Ge’den Ürüne” programı gerçekleştirildi. Etkinlik, Dr. Öğr. Üyesi Emine Güler Çelik’in yürütücüsü olduğu “Yasadışı Maddelerin Tükürükten Belirlenmesi için İş Yeri ve Trafikte Kullanıma Uygun Yenilikçi Test Kitleri” TÜBİTAK projesi kapsamında yapıldı. Çalıştay kapsamında “Patojenlerin Floresans Akıllı Moleküller İle İn Vitro Görüntülenmesi, Aptamer seleksiyonu ve Biyosensör Uygulamaları” gibi çeşitli başlıklarda çok sayıda konuşma gerçekleştirildi.

Çalıştayda, biyokonjugasyon ile ilgili bilgiler veren Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Suna Timur, “Biyokonjugasyon, pek çok uygulamanın temel adımı ve biyokimya uygulamalarında en fazla uygulanan yöntemdir. Biyokonjugasyonu fonksiyonel hale getirirken ve hücre üzerinde tespit ederken özellikle analitik amaçlı ve terapi amaçlı kullanılmasını hedefliyoruz. Seçimli olarak bir yere denetlenmeye hedeflendirilmiş yüzeyler hazırlamak istiyoruz. Bunun farklı stratejileri vardır” diye konuştu.

Proje kapsamında, Ege Üniversitesine misafir araştırmacı olarak gelen Hindistan Jamia Hamdard Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Jagriti Narang da çalıştay kapsamında sunum gerçekleştirdi. Konuşmasında, ticarileşmeye yönelik çeşitli analitleri tespit edebilen düşük bütçeli kâğıt tabanlı elektrotlardan bahsetti.

“Ar-Ge’den Kliniğe” sloganıyla gerçekleştirilen ve iki gün süren etkinlik kapsamında In Vitro Diagnostik çalışmalarda kullanılan cihazlar ve kitler, karşılaşılan zorluklar, etik kurallar ve uygulamalarla ilgili alanında uzman araştırmacılar tarafından katılımcılara bilgiler verildi. Yapılan sunumlar dışında ‘İn Vitro Diagnostik Araştırmalarda Bağımlı Hastalarla Çalışmak: Etik İlkeler ve Zorluklar’ adlı söyleşileriyle Doç. Dr. Ebru Aldemir ve Dr. Başak Bağcı’da yer aldı. Bağımlı hastalarda in vitro diagnostik kitlerin önemini vurgularken, örnek alımında yaşanan zorluklardan bahsedildi.

İki gün süren çalıştay programında, in vitro diagnostik test kiti bileşenlerinin geliştirilmesinden prototip geliştirmeye, sertifikasyon ve yönetmeliklerden klinik uygulamalara kadar geniş bir perspektiften her biri alanında uzman araştırmacıların sunumlarına yer verildi. Çalıştayın birinci gününde davetli konuşmacı sunumları, ikinci gününde ise genç araştırmacı sunumları ve laboratuvar uygulaması oturumları gerçekleştirildi. Etkinlik, yapılan genel değerlendirme toplantısının ardından sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir