Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli bilim ekibi hemşirelik eğitimine yönelik oyun tabanlı sanal gerçeklik uygulaması oluşturacak

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenay Ünsal Atan’ın danışmanlığını, doktora öğrencisi Elmas Mutlugüneş Dönmez’in yürütücülüğünü yaptığı “Histerektomiye Yönelik Postoperatif Bakım Becerilerinin Geliştirilmesinde Yenilikçi ve Yaratıcı Bir Yaklaşım Oyun Tabanlı Öğrenme” konulu proje, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hemşirelik alanında Avrupa’nın en köklü akademik kurumlarından birisine sahip olan Ege Üniversitesinde, bilim insanları hazırladıkları nitelikli projelerle literatür,  eğitim öğretim, araştırma ve geliştirmeye katkı sunmaya devam ediyorlar. Danışmanlığını Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenay Ünsal Atan’ın,  yürütücülüğünü doktora öğrencisi Elmas Mutlugüneş Dönmez’in yaptığı proje ile hemşirelik disiplininde simülasyon eğitimini de destekleyen, tüm hemşirelik öğrencilerinin kullanımına açık, oyun tabanlı sanal gerçeklik uygulamasının oluşturulması hedefleniyor.  Proje ekibini tebrik ediyor, başarılar diliyorum” diye konuştu.

“Projemiz hemşirelikte simülasyon eğitimini destekliyor”

Proje ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Şenay Ünsal Atan, “Hemşirelik disiplininde bilgiye ulaşmak karmaşık ve çok yönlüdür. Uygulamalı hemşirelik bilgisi, bireyin zihnine, bedenine ve ruhuna hitap etmeyi içerir. Sağlıklı veya hasta bireye bütünsel olarak nasıl bakım verileceğini anlama arayışı hiç bitmeyen bir süreçtir. Eğitim ve teknolojinin gelişmesiyle etkili öğretme ve öğrenme süreci gündeme gelmiştir. Günümüzde hemşirelik öğrencilerinin çoğunluğu, eğitime aktif katılmayı tercih etmektedir. Y kuşağı olarak adlandırılan 1980 yılından sonra doğan bireyler, teknolojiyle iç içe farklı öğrenme tercihlerine sahip grubu oluşturmaktadır. Milenyum kuşağı olarak da adlandırılan Z kuşağı ise, hızlı cevap alabildiği çok görevli etkinliklere katılımı talep etmektedir. Günümüz hemşirelik lisans öğrencilerinin büyük çoğunluğu milenyum kuşağını oluşturmaktadır. Hemşirelik eğitimcileri, öğrencilerin dikkatini çekecek, motive edecek öğretim teknikleri kullanmak durumundadırlar. Günümüzde simülasyona dayalı eğitime ilgi artmasına rağmen hemşirelik eğitim kurumlarında simülasyon eğitiminin desteklenmesi ve geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak kurumların kaliteli simülasyon uygulamalarını planlamak için malzeme, kaynak ve eğitim yetersizlikleri mevcuttur. Bu proje ile hemşirelik eğitiminde öğrencilerin aktif katılımının ve öğrenme deneyimlerinin gerçekleşeceği oyun tabanlı sanal gerçeklik uygulaması oluşturulacak ve tüm hemşirelik öğrencilerinin kullanımına açılacaktır. Oyun tabanlı sanal gerçeklik uygulamasının tüm hemşirelik öğrencilerine açılması ile eğitim kurumlarının simülasyona dayalı eğitim ile ilgili sınırlı imkânlarından kaynaklanan okullar arası eğitim farkının azaltılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir” dedi.

“Hem çocuk hem de kariyer yapan kadınlara örnek oldu”

Prof. Dr. Şenay Ünsal Atan “Doktora öğrencim Elmas Mutlugüneş Dönmez’in  tez konusu ile başvurduğumuz TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Doktora öğrencim bu süreçte azmi ve çalışkanlığı ile projeyi almayı başardı. Ayrıca, projenin desteklendiğini öğrendiğimiz günlerde doğum yaptı ve bir kızı daha oldu. Bundan sonraki süreçte hem kızını büyütecek, hem projeyi tamamlayacak. Doktora öğrencim hem çocuk, hem kariyer yapan kadınlara güzel bir örnek oldu. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ile Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim dallarının iş birliği ile hazırlanan projede; Prof. Dr. Şenay Ünsal Atan, doktora öğrencisi Elmas Mutlu Güneş, Dr. Öğr. Üyesi Beril Ceylan ve bursiyerler yüksek lisans öğrencileri Laşer Dilber Yıldız ve Eda Umay görev alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir