Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ Hemşirelik Fakültesinden simülasyon temelli afet hemşireliği çalışması

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman danışmanlığında Arş. Gör. Ebru Konal Korkmaz’ın “Simülasyon Temelli Afet Eğitiminin Hemşirelik Öğrencilerinin Afete Müdahaledeki Öz Yeterliliklerine Etkisi” başlıklı doktora tez çalışması Aliye Üster Vakfı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Bilimsel araştırma kapsamında simülasyon temelli eğitim ile hemşirelik öğrencilerinin afet hemşireliği uygulamaları ve yeterliliklerine ilişkin bilgi ve beceriler edinmeleri amaçlanıyor

Çalışma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman, “Ülkemizde lisans programlarında hemşirelik eğitimi veren kurumlarda, afette hemşirelik uygulamalarına ilişkin müfredat içerikleri farklılık göstermekte, öğrenciler temel becerileri deneyimleme fırsatı yakalayamadan mezun olmaktadır.  Afet hemşireliği eğitiminde yetkinlik temelli en etkili ve yenilikçi öğrenme yaklaşımı simülasyondur. Biz bu çalışmada simülasyon temelli eğitimin hemşirelik öğrencilerinin afete müdahalede öz yeterliliklerine etkisini incelemeyi amaçladık” dedi.

Hemşirelik Fakültesinde öğrenim gören ve araştırmaya katılmaya gönüllü dördüncü sınıf hemşirelik öğrencileri ile çalışmanın yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Uysal Toraman, “Çalışmada kullanılacak öğretim yöntemi ile öğrencilerin afet hemşireliği uygulamaları ve yeterliliklerine ilişkin bilgi ve becerileri edinmeleri hedefledik” diye konuştu.

“Afet sonrası iyileşme evresine katkı sağlayacak”

Arş. Gör. Ebru Konal Korkmaz ise, “Bu çalışmada, araştırmacılar tarafından hazırlanmış senaryolara göre deprem sonrası çadır kampına yerleştirilmiş afetzede rolü yapan, özel olarak eğitilmiş standart hastalar kullanıldı. Bu senaryolar eşliğinde standart hastalarla çalışan hemşirelik öğrencilerinin, afet sonrası bireylere uygun sağlık hizmeti sunumuna ilişkin yetkinlikleri kazanması hedeflendi. Bugüne kadar ülkemizde yapılan araştırmalar daha çok afete ilk müdahaleler konusunda olmuştur. Bu doktora tezi projesiyle, ülkemizde ilk defa afet sonrası bireylerin geçici yerleşim yerlerinde kaldığı süreçte iyileşme evresine yönelik becerilerin kazandırılması simüle edilecek. Uygulanacak yöntemin, afet durumlarında görev alabilecek, afet yönetim sürecinin her aşamasında etkin bir ekip üyesi olarak rol ve sorumluluklarını yerine getirecek sağlık profesyonellerinin yetiştirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir