Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Nükleer Bilimler Enstitüsü öğrencilere radyasyon konusunda farkındalık kazandırıyor

EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü ile Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde  “Radyasyon Her Yerde” başlıklı proje

Nükleer Bilimler Enstitüsü öğrencilere radyasyon konusunda farkındalık kazandırıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü ile Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Radyasyon Her Yerde” başlıklı proje protokolüne imza atıldı. EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından hazırlanan “Radyasyon Her Yerde” sosyal sorumluluk projesi kapsamında İzmir’deki lise öğrencilerine yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmaya başladı.

Lise düzeyindeki öğrencilere radyasyon farkındalığı kazandırmayı ve bilinçlendirmeyi amaçlayan proje EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabriye Yuşan danışmanlığında, EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü öğretim üyeleri Doç. Dr. Berkay Camgöz, Doç. Dr. İlker Sert ve Arş. Gör. Dr. Caner Taşköprü rehberliğinde yürütülüyor.

Radyasyonun halk arasında olumsuz algılandığını belirten Prof. Dr. Sabriye Yuşan, “2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda alınan karar ile nükleer enerji temiz enerji kaynakları arasına girdi. Fukushima kazasından sonra nükleere karşı olan ülkeler, iklim konferansında alınan bu kararla ve Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yaşadıkları enerji sıkıntısı nedeniyle nükleer enerji santrallerinin inşalarına ağırlık verdiler. Ülkemizde de enerji açısından dışa bağımlılığı azaltmak için Akkuyu’daki nükleer enerji santrali inşası halen devam ediyor. Gelecekte de yeni nükleer enerji santralleri açılması planlanıyor. ‘Nükleer’ ve ‘Radyasyon’ kelimeleri maalesef Çernobil’de yaşanan kazanın ardından halk arasında doğrudan olumsuz bir anlam çağrıştırıyor. Aslında günümüzde ülkeler tıp, enerji üretimi, çevre, tarım vb. birçok alanda radyasyondan olumlu olarak faydalanmaktadır” diye konuştu.

“Öğrencilerimizi bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz”

Prof. Dr. Yuşan, radyasyon konusunda bireyleri doğru bilgilendirmek adına Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü ve İzmir Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Radyasyon Her Yerde” başlıklı proje protokolüne imza atıldı. Proje sayesinde, lise düzeyindeki öğrencilerinin radyasyon farkındalığını ve bu alandaki doğru ve güvenilir temel bilgilerini artırarak, radyasyonun günlük hayatımızdaki yeri hakkında bilgi vermeyi ve onları radyasyon konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda. Süleyman Demirel Çok Programlı Anadolu Lisesi, Seyit Şanlı Anadolu Lisesi, Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İzmir Fen Lisesi ve Bornova Anadolu Lisesi pilot okullar olarak belirlendi. Bu okullarda “Radyasyon Her Yerde” isimli bilgilendirme toplantıları Ekim 2022 tarihinden itibaren yapılmaya başlandı. Yapılan görüşmeler sonucunda projenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi konusunda görüş birliğine varıldı” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir