Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Doktorlar ve hastaları inflamatuvar bağırsak hastalığına dikkat çekmek için EÜ’de sahaya çıktı

Ege Üniversitesi Ege Masterlar takımı ile Türk Gastronomi Derneği hekim ve hastalarından oluşan futbol takımları arasında “1-7 Aralık Crohn ve Ülseratif Kolit Farkındalık Haftası” kapsamında inflamatuvar bağırsak hastalığına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla bir futbol maçı düzenlendi. Ege Üniversitesi Çim Sahasında gerçekleştirilen müsabakada EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da forma giydi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin referans bir sağlık merkezi olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “A Plus statüsünde yer alan hastanemizde hekimlerimiz, üniversitemizin 67 yıllık deneyimi ile hastalarımızı en iyi şekilde tedavi ediyor. İnflamatuvar bağırsak hastalığı da kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık. Ancak, biz bu hastalığın spor yapmaya engel olmadığını anlatmak ve bir farkındalık oluşturmak adına bugün bu futbol müsabakasını düzenledik. Öğretim üyelerimiz de bu hastalığın tedavisi için yoğun mesai harcıyor. Üniversite olarak nadir hastalıklar başta olmak üzere, birçok alanda hastalarımızı tedavi ediyoruz” dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Derneği İzmir Temsilcisi Doç. Dr. Nalan Gülşen Ünal, hastalığın kronik, sebebi bilinmeyen bir hastalık olduğunu, ülseratif kolit ve crohn olmak üzere iki türünün bulunduğunu ifade etti. Hastalığın bağırsakta ağır iltihaplanma ve kanamaya sebep olduğunu belirten Doç. Dr. Ünal, “Hastalık kişilerde kanlı ve mukuslu ishal ile karın ağrısı şeklinde seyrediyor. Hastalığın aktif dönemleri hasta açısından çok yorucu ve yıpratıcı oluyor. Tuvalet ihtiyacının arttığı dönemler oluyor. Daha ağır seyreden hastalarımızı hastaneye yatırıyoruz, tıbbi tedavilere cevap vermeyenlerde cerrahi yönetmeleri de kullanıyoruz. Hastalığın o dönemleri spor yapılması için uygun değil. Ancak onun haricinde tedavilerle iyilik hali sağlanan hastalarımızın spor yapmalarını engelleyen bir şey yok. Hastalık ağır formları ve komplikasyonları ile ölümcül sonuçlanabilir ancak güncel tedavilerle artık bu oran oldukça düştü” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir