Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Doç. Dr. Güneş “Akif’in ideal insan tipi Mehmetçiktir”

EÜ’de “Mehmet Akif’in Kalemiyle Çanakkale Zaferi” anlatıldı

Doç. Dr. Güneş “Akif’in ideal insan tipi Mehmetçiktir”

Halil Çoban, Yasemin Sağlam, Kerem Gemicioğlu

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü tarafından “Mehmet Akif’in Kalemiyle Çanakkale Zaferi” konulu program gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak düzenlenen seminerin moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Ballice üstlendi. Semineri ise Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güneş verdi.

Konuşmasına Mehmet Akif’in “Çanakkale Şehitlerine” şiiriyle başlayan Doç. Dr. Mustafa Güneş, “1. Dünya Harbi, 1914-1918 yılları arasında cereyan etmiş. İstiklal Harbi ise 1919’da başlıyor ve 1921’e kadar devam ediyor. Çanakkale ve İstiklal mücadelesinin iki destanı var. Eskiden anonim destanlar vardı, sahipleri belli değildi ama iyi ki bu ülkede Mehmet Akif gibi bir şair yetişti çünkü bu iki mücadeleyi destanlaştırdı. Çanakkale Zaferini ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiiriyle, Milli Mücadeleyi de İstiklal Marşı ile destanlaştırdı” dedi.

“Çanakkale Savaşı’nı top tüfek değil inanç kazandı”

Türk Milletinin, Çanakkale Zaferi’ni inanç sayesinde başardığını vurgulayan Doç. Dr. Güneş, “Çanakkale Savaşının nedeni önce Çanakkale Boğazını sonra İstanbul’u, sonra da biz Türkleri yeniden Anadolu’ya gönderme girişimidir. Fransız filozof derki ‘Bir savaşta önemli olan milletin ruhunu bilmektir’. Onlara karşı teçhizatımız yoktu. Türk Milletinin inancını ruhunu bilmiyorlardı. Çanakkale Türki’yedir, Türkiye Çanakkale’dir. Haçla ile  hilal çarpışıyor. Hilal galip geldi. Medeniyetler çarpışmak yerine birbirlerine yardım etmeli. Türk medeniyeti güçlerini hep iyiyi vermek yönünde kullandı. Çanakkale Savaşı’nı top tüfek değil inanç kazandı. Amaç Çanakkale, sonra İstanbul, sonra İslam dünyasıdır. Çanakkale cephesi bunu engelledi” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un şiirindeki yapısal bütünlük hakkında bilgiler veren  Doç. Dr. Güneş,  “Çanakkale Şehitlerine şiirinde ideal insanın Mehmetçik gibi olması gerektiğini söyler.  Onun ideal insan tipi Mehmetçiktir. Mehmet Akif Ersoy şiirde, anlamı güçlendirmek için sorular sorarak ve Türk gencine övgü kelimeleri kullanarak şiirini milletimize kazandırmış. Aynı zamanda Çanakkale şiiri, söylev, nida sanatı özelliği taşımaktadır. Diğer özelliği tasvir özelliği, savaşı tasvir ediyor. Bu bağlamda Mehmet Akif, sadece anlamsal olarak değil, Türk edebiyatını ve söz sanatlarını da nasıl önemsediğini gösteren bir millet şiiri yazmıştır” dedi.

“Çanakkale Türkiye’dir”

“Çanakkale Şehitlerine” şiirinin yeniden kendi medeniyetimizi ortaya çıkardığını söyleyen Doç. Dr. Güneş, “Eğer Çanakkale Türkiye’dir diyemeseydik İstiklal Marşı olmayacaktı, yeniden devlet olamayacaktık. Yeniden devlet olmanın, destan yazmanın şiiridir. Biz millet olarak destan yapmaktan destan yazmaya vakit bulamamışızdır. Yeniden kendi medeniyetimizin farkına varmanın şiiridir. Aslında şöyle düşünebiliriz; bizler millet olarak balkanlarda düştük ama Çanakkale ve istiklal Savaşıyla yeniden ayağa kalktık. Çanakkale şiiri yenileşmenin şiiridir. Biz eski köklerimiz üzerinde yeniden ağaç olabiliriz. Kuğu kuşu en güzel şarkısını ölürken söylermiş. İşte Mehmet Akit Ersoy bizim kuğu kuşumuzdur. Bu şarkıyı ölürken söyledi.  Bu millete, Çanakkale ve İstiklal Marşı şiirlerini armağan etti” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir