Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege, bilimsel potansiyelini Özbekistan’ın 11 üniversitesi ile paylaşacak

YÖK Başkanı Özvar’dan yükseköğretim alanında tarihi ziyaret

 Ege, bilimsel potansiyelini Özbekistan’ın 11 üniversitesi ile paylaşacak

Ege Üniversitesi, uluslararasılaşma stratejisi kapsamında nitelikli eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve inovasyon potansiyelini Özbekistan’ın 11 yükseköğretim kurumu ile paylaşacak.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında Özbekistan’a gerçekleştirilen resmî ziyaret kapsamında Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, 11 farklı üniversite ile 50 protokol imzaladı. Rektör Budak, “YÖK Başkanımızın riyasetinde gerçekleştirdiğimiz Özbekistan temaslarımız, üniversitemizin uluslararasılaşma hedeflerine yönelik önemli adımlar atmamızı sağladı. Üniversitemize bu anlamda yeni yollar açan YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, beraberindeki üniversite rektörleriyle birlikte yükseköğretim alanında ortak atılması planlanan yeni adımlara ilişkin temaslarda bulunmak amacıyla Özbekistan’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığındaki heyette Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da yer aldı.

YÖK Başkanı Özvar’a “Fahri Profesörlük Unvanı” verildi

Program kapsamında Başkan Özvar ve beraberindeki heyet sırasıyla Taşkent, Semerkand ve Buhara’da iki ülke üniversiteleri arasındaki ilişkilerin artırılması ve Taşkent’te kurulması planlanan Özbek-Türk Üniversitesine yönelik hususlara ilişkin bir dizi temaslarda bulunarak, çeşitli toplantılar gerçekleştirdi.  Program kapsamında Buhara Devlet Tıp Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin iş birliğinde kurulan  Buhara Devlet Tıp Enstitüsü Abu Ali İbni Sina Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunu  ziyaret eden Başkan Özvar ve beraberindeki rektörler, burada eğitim gören öğrencilerle bir araya geldi.

Ziyaret esnasında Buhara Devlet Tıp Enstitüsü tarafından YÖK Başkanı Erol Özvar’a iki ülke yükseköğretimine yaptığı katkılardan dolayı “Fahri Profesörlük Unvanı” tevdi edildi. Tevdi edilen bu unvanın Özbekistan ve Türkiye arasında köklü, derin ve çok boyutlu iş birliğinin bir simgesi olmasına ve iki ülke halklarının birbirine daha da yaklaşmasına vesile olmasını dileyen Başkan Özvar, üniversite yöneticilerine teşekkür etti.

11 üniversite ile 50 iş birliği protokolü

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın riyasetindeki delegasyon ile birlikte yükseköğretim alanında tarihi bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizin ve Yükseköğretim Kurulunun son dönemde önemli yapısal düzenlemeler yaparak politikalar geliştirdiği alanlardan birisi de  uluslararasılaşmadır. Bu doğrultuda yeni dönemde Ege Üniversitesinin hedeflerinden birisi olarak uluslararasılaşma alanını belirledik.  Kısa süre önce gerçekleştirdiğimiz ‘Ege Üniversitesi Vizyon Sunumu’ ile bu hedefimizin detaylarını kamuoyuyla paylaşmıştık. Ülkemizin yükseköğretimde uluslararasılaşma stratejileri kapsamında temaslarda bulunmak için Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar hocamızın başkanlığındaki heyetle birlikte kültür ve medeniyetimizin kadim toprakları ata yurdumuz Özbekistan’a önemli bir ziyaret gerçekleştirdik. Dolu dolu geçen ziyaretimiz kapsamında üst düzey devlet görevlileri ve mevkidaşlarımız başta olmak üzere bilim ve iş insanları ile verimli görüşler yaptık, ikili iş birliği protokolleri gerçekleştirdik. Üniversitemizin güçlü akademik ve bilimsel potansiyelini,   Özbekistan’daki 11 üniversiteyle paylaşacağımız farklı alanlara yönelik 50 protokol imzaladık. Bu protokollerimiz; Hemşirelik, Ziraat, Fen, Mühendislik, Eczacılık, Edebiyat, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler ile Çeşme Turizm Fakültelerimiz ile Özbekistan üniversitelerinin ilgili fakülteleri arasında iş birliği sağlayacak.   Yaptığımız protokoller; öğrenci ve akademisyenlerin uluslararası hareketliliğinden ortak araştırma programlarına, uzaktan eğitim imkânlarının geliştirilmesinden ikili ve bölgesel işbirliklerine, çift diploma programlarından eğitim öğretim,  araştırma geliştirme,  kültür, sanat, spor altyapılarının paylaşılmasına ve ortak yayınlara kadar geniş bir alanı kapsıyor. Üniversitemizin tarım, sağlık, temel bilimler, mühendislik ve Türkoloji disiplinlerinde önemli deneyimi ve tecrübesi bulunuyor.  Geçen yıl tarım ve ziraat alanında EÜ ile Azerbaycan Tarım Üniversitesi iş birliğinde örnek niteliği taşıyan çift diploma programını hayata geçirmiştik.   İlk dönemini başarıyla tamamlanan programımız kapsamında akademisyenlerimiz Azerbaycan’a giderek ders verdiler üniversitemizin birikimini paylaştılar. Bu programın genişleyerek devam etmesini arzuluyoruz. Azerbaycan ile yapılan çift diploma programı örneğinde olduğu gibi Özbekistan ile de Ege Üniversitesi olarak çift diploma programları gerçekleştireceğiz. Diğer yandan akademisyenlerimizin ortak Ar-Ge projeleri ve ortak yayınlar yapmaları ve Özbekistanlı öğrencilerin yüksek lisans ve doktora programlarında yetiştirilmelerini sağlayacağız. Tarım alanında her iki ülkenin Tarım Bakanlıkları koordinesinde, Özbekistan’da tarımın sorunlarının tespiti ve bilimsel çözümler bulunmasına yönelik Üniversitemizin Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin katılımıyla karşılıklı çalışmalar gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Gücümüzü Türk Dünyasının her bir yükseköğretim kurumu ile paylaşacağız”

Bilimsel bilginin üretilmesi kadar paylaşılmasının, ulusal sınırların dışına taşımanının önemli olduğunu vurgulayan Rektör Budak, “Özbekistan temaslarımız üniversitemizin uluslararasılaşma hedeflerine yönelik önemli adımlar atmamızı sağladı. Üniversitemizin bilimsel birikiminin ülkemiz sınırları dışına da yansımış olması açısından önemli bir program oldu. Özbekistan’ın yükseköğretim kurumları ile üniversitemiz arasındaki bağların geliştirilmesi, kuvvetlendirilmesi ve ortak projelerin çoğaltılması için bundan sonra da ikili iş birliklerimize farklı disiplinleri de ekleyerek artırmayı hedefliyoruz. Ege Üniversitesi, bilgi birikimini ve tecrübesini sadece Azerbaycan ve Özbekistan ile değil Türk Dünyasının her bir yükseköğretim kurumu ile paylaşmaya özel ehemmiyet gösterip uluslararası stratejimiz doğrultusunda altyapımız, potansiyelimizi global ölçekte ihraç etmeyi sürdüreceğiz. Üniversitemizin markasını güçlendirerek uluslararası arenada itibarını yükseltmeye devam edeceğiz. Üniversitemize bu anlamda yeni yollar açan YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir