Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

4 yılda sadece hastanede 41 bin metrekarelik düzenleme

Egeliler tartan pist ve yeşil alanları çok sevdi

4 yılda sadece hastanede 41 bin metrekarelik düzenleme

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastane kampüsünde, son 4 yılda toplamda 41 bin metrekare çevre düzenlemesi ve yaklaşık 1 kilometrelik tartan pist yapıldı. Hasta, hasta yakını, çalışan ve öğrencilerin uğrak yeri haline gelen tartan pist, spor yapmak isteyenler için de eşsiz bir alan oldu. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yeni alanların oluşturulması için çalışmalarına devam ettiğini dile getirirken EÜTF Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengizhan Özgürbüz ise  sağlık için yapılan egzersizin bağışıklık sistemini güçlendirdiğine vurgu yaptı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastane kampüsünde yapılan çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmaları hasta, hasta yakınları ve çalışanlardan tam not aldı. Daha önce kullanılamayan koruluk alan, tartan pistin yapılıp ağaçların ıslah edilmesinin ardından, hasta, hasta yakını, çalışan ve öğrencilerin uğrak yeri haline geldi. Koruluktaki yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki tartan pist, spor yapmak isteyenler için eşsiz bir alan oldu. EÜTF Hastanesinin tıbbi cihaz ve alt yapı yenilemesi için büyük bir bütçe ayırdıklarını, peyzaj ve çevre düzenlemesine ise ayrı bir önem verdiklerini söyleyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yeni alanların oluşturulması için çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti.

40 BİN METREKARELİK ALANDA PEYZAJ ÇALIŞMASI

EÜTF Hastanesi kampüsünde yer alan 40 bin metrekarelik alanda, son 4 yıl içinde peyzaj ve çevre düzenlemesi çalışmaları yaptıklarını dile getiren Rektör Budak, “Her gün binlerce vatandaşımızın ziyaret ettiği hastane kampüsümüzde, hem hasta, hasta yakını hem öğrenci hem de çalışanlarımızın stresini atabileceği, rahat bir nefes alabileceği yeşil alanlar oluşturduk. Daha çok yeşil alan ve yürüyüş parkurları oluşturmak için planlamalarımız tüm hızıyla devam ediyor” dedi.

SAĞLIK İÇİN EGZERSİZ YAPMAYA UYGUN

Ege Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengizhan Özgürbüz, pandemi döneminde egzersizlerin çok önemli etkilerinin olduğunu, ancak egzersizlerin düzenli ve düzgün yapılması gerektiğini söyledi. Performans sporu ile sağlık için yapılan egzersizi birbirinden ayrılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özgürbüz, “Sağlık için düzenli egzersiz, belli bir süreyle belli bir şekilde belli bir sıklıkta ve belli bir zorlanma derecesinde yapılan egzersizlerdir. Kesinlikle zorlayıcı egzersizler değildir. Bu egzersizler kişiyi nefes nefese bırakmaz, normal bir vatandaş için hızlı bir yürüyüş şeklinde olabilir. Spora alışık olanlarda ise çok hafif koşu şeklinde olabilir. Bunlar düzenli bir şekilde yapılırsa bağışıklık sistemine olumlu etkisi oluyor. Bu egzersizlerle vücudun enfeksiyonlara karşı direnci artıyor. Bunun dışında hastanemizde diğer hastalar da koruluğu kullanıyor. Koruluk spor yapmak isteyenler için çok ideal, çünkü yumuşak bir zemini var ve tartan pist, ayrıca ağaçlar spor yapanları güneşten de iyi bir şekilde koruyor. Öğrenciler, hastalar, hasta yakınları ve çalışanlar spor yapabiliyor” diye konuştu.

REKTÖRÜMÜZ SPORA ÖNEM VERİYOR

Rektör Budak’ın spora önem veren bir yönetici olduğuna değinen Prof. Dr. Özgürbüz, “Rektörümüz sporu seven ve spora önem veren, katkı sağlayan bir yönetici. Kampüste de benzer şekilde tartan pistlerimiz var. Bu Türkiye’de bence yeterince vurgulanmıyor. Bu alanlar, öğrencilere hem zihinsel hem de bedensel faydalar sağlayan alanlar. Günde yarım saatlik egzersiz kişinin, zihinsel ve bedensel olarak daha verimli hale gelmenizi sağlar. Öğrenciler açısından bakacak olursak, daha iyi odaklanıyorlar, stresle daha iyi baş edebiliyorlar” dedi.

SPOR YAPTIKTAN SONRA İŞE GİDİYOR

EÜTF Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında ameliyat hemşiresi olarak görev yapan Gamze Dülger ise “Sabahları, koruluğa geliyorum yarım saat sporumu yaptıktan sonra işe gidiyorum. Bazen iş çıkışlarında da geliyorum. Ağaçlar çok güzel gölge yapıyor, kuşların cıvıltısı eşliğinde spor yapıyoruz. Burada kendimi dinlendirip evime öyle geçiyorum. 8 yıldır Ege Üniversitesinde çalışıyorum. Öncesinde tartan pist yokken koruluğa giremiyorduk, ağaçların altı karanlık oluyordu. Tartan pist olduktan sonra ağaçların da düzenlenmesiyle tam bir spor ve dinlenme alanı haline geldi. Bizler için de çok güzel bir alan oluşturulmuş oldu. Hastanemizin girişindeki yeşillendirmeler, peyzaj düzenlemeleri ve yol düzenlemeleri çok güzel oldu hem hastaneye giriş çıkışları kolaylaştırdı hem de yeşil alanlarımız ön plana çıktı. Yeşil alanlar hastalar ve bizler için dinlenme alanları haline geldi. Bütün bunlar için Rektörümüze teşekkür ederiz” diye konuştu.

STRESLİ ORTAMDAN UZAKLAŞTIRIYOR

Muğla’da yaşayan ve annesinin tedavisi için EÜTF Hastanesinde bulunan 24 yaşındaki Saliha Afat da “Annemin ameliyatı nedeniyle Ege Üniversitesine geldik. Bu süreçte vakit geçirmek ve hava almak için korulukta yürüyorum. Koruluğun içinde yürüyüş yolunun olması bir nebze de olsa o stresli ortamdan uzaklaşmamızı sağlıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir