Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’de “Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran ve İstiklal Marşı” yılı dolayısıyla çeşitli programlar düzenlenecek

Rektör Budak “Tarih ve medeniyetimizin önemli değerlerini hem anlatacak hem de anacağız”

Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılı; İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100’üncü yılı, Hacı Bektaş-i Veli Hazretleri’nin ebediyete irtihalinin 750’nci seneyi devriyesi,  Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yıl dönümü ve Ahi Evran’ın doğumunun 850’nci yıl dönümü oluşu sebebiyle İstiklal Marşı, Yunus Emre, Ahi Evran ve Hacı Bektaş Veli yılı ilan edildi.

Türk tarihi, dili, medeniyeti ve kültürü bakımından birçok önemli yıl dönümünü içinde barındıran 2021 senesinin ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’,  ‘Hacı Bektaş Veli Yılı’ ve ‘Ahi Evran Yılı’ olarak kutlanmasına ilişkin genelge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlandı. Ayrıca TBMM Genel Kurulunda da 2021’in ‘İstiklal Marşı Yılı’ olması kararlaştırıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “ Türk tarihi, dili, medeniyeti ve kültürü bakımından birçok önemli yıl dönümünü içinde barındıran 2021 senesi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. Kültürümüzde hoşgörü, barış ve sevgi anlayışı ile yalnız Anadolu coğrafyasını değil düşünceleri ile tüm dünyayı etkileyen Hacı Bektaş-i Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran; hoşgörü, sevgi, ahlak, inanç ve saygıyı esas alarak birlik ve beraberlik anlayışını savunmuşlardır. Biz de Ege Üniversitesi olarak kültürümüze değerli katkıları olan büyük öneme sahip bu değerlerimizi anmak için çeşitli etkinler düzenleyeceğiz” dedi.

Rektör Budak, “İçinde bulunduğumuz 2021 yılı, bu toprakların vatan haline gelmesinde büyük katkıları ve hizmetleri olan Hacı Velî’nin vefatının 750. yıldönümüdür. Kültür tarihimizin temel taşlarından biri olan Hacı Bektaş Velî, İslam’ın Türk yorumunu yapan ve sevgiye dayalı olarak benimsenmesini ilke edinen Ahmed Yesevî ocağının bir şubesini bu topraklarda tüttüren kişidir. Kültür tarihimizin temel taşlarından biri olan Hacı Bektaş Velî’nin ölüm yılı hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanımız tarafından ‘Hacı Bektaş Velî Yılı’ olarak ilan edildi. ‘İncinsen de incitme’ sözüyle Hacı Bektaş-i Veli, hoşgörünün ve sevginin önemini binlerce hafızaya kazıdı. Hacı Bektaş-i Veli’nin ‘Makalat’ eseri ,“Dört Kapı Kırk Makam” öğretisinin açıklandığı ilk eserlerden birisi olması ve  ‘Şerh-i Besmele’nin de, hem muhtevası hem de Türkçe olarak kaleme alınmış olması dolayısıyla özel bir yeri bulunuyor” dedi.

“Duru Türkçe’nin de mimarı olan Yunus Emre”

Dinî-Tasavvufî Türk Halk Edebiyatının kurucusu olan Yunus Emre’nin ölümünün 700’üncü yılı vesilesiyle 2021 yılının Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edildiğine de vurgu yapan Rektör Budak, “Türkçeyi büyük bir ustalıkla kullanan, Türk diliyle İslam dininin ve tasavvufun inceliklerini ifade etmeyi başaran Yunus Emre’nin Türk dili ve edebiyatında önemli bir yeri olmuştur.  Güzel ve duru Türkçe’nin de mimarı olan Yunus Emre, pek çok edebi eseriyle günümüze hala ışık tutmaktadır” dedi.

İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 100’üncü yılını gururla karşıladıklarını belirten Prof. Dr. Budak, “ Hem Hacı Bektaş Velî hem Yunus Emre hem de Mehmet Âkif ve İstiklal Marşı, gerçekleştirilecek etkinliklerle anılacak ve yeni kuşaklara layık olduğu şekilde tanıtılacak. Bu etkinliklere,  Ege Üniversitesi ailesi olarak biz de katkıda bulunacağız. Önemli kurumlarımızdan biri olan Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne bağlı anabilim dalları, tek başlarına ya da başka kurumlarla işbirliği yaparak konferans ve sempozyumlar tertip edecekler.  İlgili diğer kurumlarımız da, benzer etkinliklerle söz konusu anma ve kutlama programlarına katkı yapacaklar” dedi.

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, “2021 yılı, hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanlığı tarafından, Yunus Emre, Hacı Bektaş Velî ve Ahi Evran yılı olarak ilan edildi. Ayrıca, İstiklal Marşımızın millî marş olarak kabul edilişinin de 100’üncü yılıdır. Üniversitemizde bu vesileyle gerçekleştirilecek anma ve kutlama etkinliklerine, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü olarak mümkün olan en üst seviyede katkı sunmanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.

Ege’de birçok etkinlik düzenlenecek

Prof. Dr. Macit, “İstiklal Marşı’nın millî marş olarak kabul edilişinin 100’üncü yıldönümü olan 12 Mart tarihinde, ‘Mehmet Âkif’in Kültür Birikimi ve İstiklal Marşı’ndaki Yansımaları’ konulu bir konferans ile etkinliklerimizi başlatıyoruz. Haziran ayı içinde de; Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Anabilim Dalı olarak Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ortaklaşa ‘Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı’ konulu uluslararası bir sempozyum gerçekleştirmenin hazırlığı içindeyiz. Bu sempozyumun koordinatörlüğünü Prof. Dr. Fazıl Gökçe ile birlikte  üstleneceğiz.  Yine Haziran ayı içinde, Enstitümüz Türk Halk Bilimi ile Türk Dünyası Edebiyatları Anabilim Dalının Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Manisa Yunus Emre Belediye Başkanlığıyla birlikte, ‘Uluslararası Yunus Emre Sempozyumu’nun dördüncüsünü gerçekleştirilecek. Bu sempozyumun koordinatörlüğünü de, Prof. Dr. Metin Ekici, Prof. Dr. Mehmet Temizkan ve Dr. Öğretim Üyesi Ünal Şenel yapacak. Hacı Bektaş Velî konulu uluslararası bir sempozyum da, yıl sonuna doğru, Enstitümüz Türk Halk Bilimi ve Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Söz konusu sempozyumun koordinatörlüğünü ise, Enstitümüz Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Ekici ve Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Bülent Akın yapacak. Enstitümüz öğretim üyeleri, bu etkinliklere bildirileriyle katkı sunacaklar. Ayrıca, başta kendi dergimiz olmak üzere çeşitli dergilerde makaleler yayınlamanın hazırlığı içindeyiz” dedi.

Ege Üniversitesinin tüm akademik birimleri tarafından yıl boyunca Akif’i,  Veli’yi, Evran’ı ve Yunus’u anmak için çeşitli paneller, konferanslar, yarışmalar ve söyleşiler düzenlenecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir